« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AFERA KAMIONI

Svjedočenjem Milana Sučića nastavljeno suđenje Rončeviću

Sučić je objasnio da su kriterij nabave bili najniža cijena i udovoljavanje tehničkim karakteristika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Voditelj MORH-ovog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave vojnih kamiona Milan Sučić posvjedočio je danas na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću.

Rekao je da je na natječaju 2004. najpovoljniju cijenu dala jedna tvrtka koja nije dostavila tražene karakteristike, zatim "Man Importer" i "Eurokamioni" od koje su kasnije izravnom pogodbom i kupljeni kamioni.

Sučić je objasnio da su kriterij nabave bili najniža cijena, udovoljavanje tehničkim karakteristika te uvjeti ponuđača vezani uz solventnost i poslovnu sposobnost.

Na današnjoj raspravi uz Sučića trebali bi još svjedočiti član MORH-ova povjerenstva bojnik Željko Keškić te stručni suradnik Rudolf Klicper.

Kaškić je, po pisanju medija, na sastanku povjerenstva u studenome 2004. predložio da se natječaj za nabavu poništi i pokrene izravna pogodba s više ponuditelja jer u proračunu nema novca.

Naime, pozivni natječaj je bio raspisan za nabavu 76 nebojnih motornih vozila za što je iz državnog proračuna osigurano 34,8 milijuna kuna. Na natječaj je ponudu dostavilo deset tvrtaka, a prema USKOK-ovoj optužnici povjerenstvo je u listopadu 2004. utvrdilo kako sve ponude udovoljavaju traženim tehničkim i ostalim uvjetima.

No, za nabavu navedenih vozila nedostajalo je četiri milijuna kuna pa je Bačić, tvrdi USKOK, sredinom prosinca poništio postupak nabave te na Rončevićev zahtjev počeo izravne pregovore samo sa zagrebačkom tvrtkom "Eurokamion", iako ona nije dala najpovoljniju ponudu. Od te tvrtke na kraju je kupljeno 39 kamiona za 34,4 milijuna kuna.

Po pisanju medija, stručni suradnik MORH-ovog povjerenstva Rudolf Klicper je navodno na jednom sastanku kod Rončevića rekao da su samo "Man Importer" s Mercedesovim i i "Eurokamioni" s Ivecovim kamionima zadovoljili sve što se traži, a na Rončevićev upit tko je povoljniji u ponudi, Klicper je navodno odgovorio "Eurokamion".

Rončeviću i Bačiću sudi se zbog zlouporabe položaj i ovlasti kojom su pri kupnji kamiona navodno oštetili proračun za 10,2 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 10:41:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh