« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
pandemija

Svinjska gripa ubila 8 tisuća ljudi

Pandemijska gripa A H1N1 mutirala je i drastično povećala smrtnost u zadnjih tjedan dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

pandemija

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

U Europi je gripa do sada odnijela 650 života - samo u posljednjih tjedan dana umrlo je 300 ljudi - prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije objavljenim u petak, dok raste zabrinutost zbog nedavne mutacija virusa.

WHO je obznanio najmanje 7826 smrtnih ishoda u svijetu od pojave virusa u travnju ove godine, a u Europi je primijećeno sve veće širenje pandemijskog virusa, upozorava WHO.

Velika aktivnost virusa je zabilježena u Švedskoj, Norveškoj, Moldaviji i Italiji, dok je bolest već dosegla vrhunac u Belgiji, Bugarskoj, Bjelorusiji, Irskoj, Luksemburgu, Srbiji, Ukrajini i Islandu, precizira WHO.

Više od 99 posto virusa tipa A u Europi je pandemijski virus H1N1 2009. prema podacima te organizacije.Najviše zabrinjava mutirani virus H1N1 koji je zabilježen u Norveškoj i koji je odnio dva života u Francuskoj.

Kod jednog pacijenta preminulog u Europi pronađena je mutacija otporna na Tamiflu, najkorišteniji lijek protiv te bolesti, naveo je francuski nacionalni institut.

Najzahvaćeniji je ipak američki kontinent sa zabilježenih 5360 smrtnih slučajeva, a zatim Azija i Pacifik s najmanje 1382 mrtvih. U prethodnim podacima WHO je navodio 6750 smrtnih slučajeva u 206 zemalja.

Virus H1N1 je slabo aktivan u južnoj hemisferi i tropskim područjima, osim Ekvatora i Venezuele.(hina/metro-portal)

27.11.2009. 23:26:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh