« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
SIDNEY 2012

Svijetom se širi novi soj norovirusa

Virus je sličan rota virusu koji napada malu djecu i izaziva teško povraćanje, proljev, vrućicu, glavobolju kod svih dobi

Fotografija vijesti
Više o

norovirusi

,

sydney 2012

,

norovirus

Iako se norovirus obično pojavljuje ljeti i vrlo je čest na krstarenjima jer se izuzetno lako širi i brzo može izazvati epidemiju, svijetom trenutno vlada novi, zimski soj norovirusa. On izaziva povraćanje, a proširio se iz Australije na Francusku, Novi Zeland i Japan i postupno postaje dominantni soj u Britaniji, objavile su u srijedu zdravstvene vlasti.

Norovirusi zahvaćaju sve osobe neovisno o životnoj dobi, a prenose se fekalno kontaminiranom hranom i vodom, direktnim kontaktom zaražene osobe s nezaraženom te putem aerosolizacije virusa i posljedične kontaminacije raznih površina.

Varijanta poznata kao Sydney 2012 identificirana je prošli tjedan u jednom znanstvenom radu, a britanska Agencija za zaštitu zdravlja (HPA) objavila je da je genetsko testiranje pokazalo kako taj soj sada izaziva više obolijevanja u Engleskoj i Walesu nego drugi sojevi.

Sydney 2012 nema gore simptome od drugih, ali kao i ostali sojevi može izazvati teško povraćanje, dijareju i katkad vrućicu, glavobolju i želučane grčeve.

Norovirusi su ove zime brojniji nego što se očekivalo i u Britaniji i diljem Europe, kao i u Japanu i u drugim dijelovima svijeta.

09.01.2013. 21:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh