« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
što žele slovenci?

Svijet o slovenskoj blokadi Hrvatske

Svjetske agencije o slovenskoj blokadi pristupnih pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

pregovori s EU

,

Slovenija blokira pregovore

,

slovensko blokiranje pregovora

,

slovenija blokada pregovora

Sve svjetske agencije zabilježile su da je Europska unija na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u petak u Bruxellesu uspjela otvoriti i zatvoriti tek četiri od željenih 15 poglavlja, navodeći pozive europskih dužnosnika Sloveniji i Hrvatskoj da međusobno riješe pogranični problem i ističući europske tvrdnje kako Hrvatska može nadoknaditi izgubljeno vrijeme u slučaju provedbe potrebnih reformi i završiti pregovore do kraja iduće godine.

EU je otvorio jedno poglavlje s Hrvatskom i zatvorio tri, nakon što je članica Unije Slovenija vetom zbog dugotrajnog pograničnog spora s Hrvatskom onemogućila otvaranje ukupno 10 i zatvaranje pet poglavlja, čemu se nadala Hrvatska, prenosi britanska agencija Reuters.

Reuters navodi kako je Francuska, kao predsjedateljica EU, zastupala stajalište da se u 10 poglavlja planiranih za otvaranje ne prejudicira ishod pograničnog spora (što Slovenija ističe kao motiv za blokiranje pregovora), ali je Slovenija odbacila takvo stajalište.

"Vidim kako temperatura raste čak i u ovoj prostoriji", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka povjerenik EU za proširenje Olli Rehn. "Pokušajmo se svi smiriti, uživati u Božićnim blagdanima i odmah potom početi razmišljati o tome kako se možemo izvući iz ovoga".

Američka agencija Associated Press ističe kako Francuska (kojoj 31. prosinca prestaje mandat predsjedateljice EU) predvodi europske zemlje u pozivu Sloveniji i Hrvatskoj da pogranični spor riješe brzo i prijateljski.

Francuski ministar za europske poslove Bruno Le Maire u petak je pozvao Sloveniju da prekine blokadu pristupnih pregovora sa susjednom zemljom, ističe AP uz objašnjenje kako Slovenija, koja je već u EU, usporava proces pristupa Hrvatske u EU nastojeći od Hrvatske iskamčiti ustupke glede graničnog spora koji traje od osamostaljenja dviju država 1991.

Francuski AFP u prvi plan stavlja Rehnovu ocjenu kako Hrvatska još može okončati tehničke pregovore o punopravnom članstvu u EU do kraja 2009., "unatoč slovenskom vetu koji je u petak onemogućio veliki korak u tom smjeru".

"Indikativni raspored koji smo predložili je ostvariv", pod uvjetom da Hrvatska ispuni nužne preduvjete, osobito u području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, prenosi AFP Rehnove riječi izgovorene nakon Međuvladine konferencije o pristupanju RH EU.

Unatoč slovenskoj blokadi, dovršetak tehničkih pregovora do kraja 2009., se "može ostvariti", što prije svega ovisi o sposobnosti Hrvatske u provedbi reformi, jer se nakon ostvarenih reformi, sve može brzo odobriti, ističe AFP Rehnove riječi.

"Hrvatskom bih narodu želio poslati poruku i molbu da, ako i dođe do zastoja u službenim pregovorima, odlučno nastavi reforme koje će dati rezultate", prenio je AFP Rehnovu poruku.

"Trenutačni zastoj nije nas obeshrabrio. Smatramo da ćemo pronaći rješenje sa Slovenijom i da je mapa puta i dalje ostvariva", izjava je hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića nakon konferencije u Bruxellesu koju je prenio AFP.

"Spremni smo pronaći rješenje. Ne možemo dopustiti da bilateralna pitanja ometaju naš pristupni proces", poruka je koju je iz Jandrokovićeve izjave novinarima izvukla agencija dpa.

AFP je naveo i riječi ministra Le Mairea u kojima francuski prijedlog kompromisa za rješenje spora "još nažalost nije dobio suglasnost Slovenije".

"No on (prijedlog) je i dalje na stolu i nadamo se da će uskoro postići cilj", navodi ista agencija riječi francuskog ministra za europske poslove. (hina/metro-portal)

 A što zapravo smeta Sloveniji pročitajte ovdje.

19.12.2008. 17:55:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh