« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Švicarci traže utočište za novčiće

Švicarci traže utočište za kapital u kantonalnim riznicama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

banke

,

švicarske banke

,

Švicarci

,

čuvanje kapitala

Većina ljudi oteže s plaćanjem poreza tijekom dobrih vremena, međutim u vrijeme globalne recesije neki su Švicarci počeli preplaćivati svoje porezne obveze, otkrivši u njima neobično sigurno utočište za svoju gotovinu.

Javnost je doznala za tu praksu nakon što je Peter Hegglin, ministar financija švicarskog kantona Zug, prošle jeseni otkrio da će kantonalni godišnji proračun zabilježiti višak od 50 milijuna švicarskih franaka (42 milijuna dolara ), objavio je tjednik Sonntag.CH.

Hegglin je zaključio da porezni obveznici koriste kantonalnu riznicu kao banku budući da isplaćuje kamatu od dva posto za preplaćeni iznos poreznih obveza, što je znatno više od kamata u visini 0,1 do 0,5 posto, koliko trenutno nude švicarske banke.

"Zloupotreba poreznih vlasti i, u konačnici, kantona kao sigurne banke koja isplaćuje kamate mora se spriječiti", prenijele su novine Hegglinove riječi.

U nekim je slučajevima kanton, poznat po niskim poreznim stopama, prisilio porezne obveznike da povuku preplaćena sredstva ili ih je odbio prije no što su uplaćena. (hina/metro-portal)

16.03.2009. 12:40:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh