« Film
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
FILMOVI

Svibanj u Tuškancu u gostima

Tuškanac u gostima otvara ciklus "A Oscara dobiva… najbolja kamera" i nastavlja s "Kultnim nastavcima"

Za dolar više
Za dolar više (Arhiva)
Više o

svibanj

,

Tuškanac u gostima

Tuškanac u gostima tijekom druge polovice svibnja u kinu Forum nastavlja prikazivati legendarne filmske priče koje do danas oduševljavaju sve generacije!

Uz Kultne nastavke koji se smatraju vrhuncem pripadajućih filmskih serijala i franšiza, ovog mjeseca podsjetit ćemo se i naslova koji su nas, osim izuzetnom radnjom, osvojili i kvalitetom snimanja, osvjetljenja i kompozicije kadrova. Ciklus A Oscara dobiva... najbolja kamera predstavlja čak deset poslastica raznih filmskih žanrova nagrađenih prestižnim simbolom izvrsnosti.

Kultni nastavci

Osim akcijskog Desperado (1995) zapamćenog po glavnoj ulozi Antonija Banderasa kao glazbenika čiji je gitarski kovčeg pun oružja, na rasporedu je i špageti-vestern s Clintom Eastwoodom Za dolar više (1965), koji motiv osvete obrađuje kroz napete i psihotične revolveraške obračune.

Svojevremeno nagrađen Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg filma, Priča o igračkama 2 (1999) animirana je poslastica za cijelu obitelj koja prati avanture nestašnih igračaka predvođenih kaubojem Woodyjem i astronautom Buzzom.

Posljednji u ciklusu, 28 tjedna kasnije (2007), bavi se posljedicama testiranja granica epidemije virusa koji ljude brzinski pretvara u razjarene zombije. Film je nastavak klasičnog zombi horora 28 dana kasnije, a uskoro se očekuje i nastavak pod nazivom 28 godina kasnije.

A Oscara dobiva... najbolja kamera

Ciklus će otvoriti romantična drama Zameo ih vjetar (1939), jedan od najslavnijih filmova svih vremena čija je epska struktura puna fascinantnih prizora od kojih se posebno pamti bijeg glavnih likova konjskom zapregom usred požara u Atlanti.

Hitchcockova krimi-drama Rebecca (1940) bavi se osjećajem inferiornosti tragične junakinje spram pokojnice s kojom se natječe za suprugovu ljubav, dok Treći čovjek (1949) u suodnos dovodi prijateljsku i erotsku ljubav prema zauzetoj ženi, posrijedi gradeći sliku kaotične psihoze izazvane poratnom krizom koja rezultira antologijskom scenom bijega junaka u kanalizaciju.

Temeljena na istinitim događajima, krimi-melodrama predvođena Marlonom Brandoom Na dokovima New Yorka (1954) nosi atribut antikomunističkog filma te se interpretira kao Kazanov pokušaj pranja savjesti zbog prokazivanja kolega Odboru za protuameričke vrijednosti 50-ih godina.

Biografska krimi-drama Bonnie i Clyde (1967) u velikoj se mjeri drži stvarnih činjenica o zločinačkom paru koji utjelovljuju oskarovci Warren Beatty i Faye Dunaway, a uvjerljivo predstavlja romantikom i humorom prožetu inačicu gangsterskih filmova iz 30-ih godina. Mogućnost komunikacije i religioznost teme su drame Krici i šaputanja (1972) čije se sekvence odlikuju krvavo crvenim pretapanjima zbog Bergmanove percepcije duše kao vlažne membrane u različitim nijansama crvene kojoj se u filmu suprotstavljaju bijele ženske haljine.

Povijesna drama o pripadniku nižeg staleža koji se penje po društvenoj ljestvici Barry Lyndon (1975) smatra se Kubrickovim remek-djelom te je jedan od omiljenih filmova Martina Scorsesea i Larsa von Triera zbog izraženog cinizma spram svijeta i čovjeka. Smatran jednim od najboljih filmova religiozne tematike svih vremena, Misija (1986), s Robertom De Nirom i Jeremyjem Ironsom u glavnim ulogama, radnjom je smještena u 18. stoljeće i južnoamerički prašumu, a preispituje motiv pokore u okviru procesa pokrštavanja.

Impresivna pastoralna priča o ljubavnom trokutu i zločinu Božanstveni dani (1978) isprepliće moralistička pitanja, socijalne motive i emocionalni naboj usporediv s onim u grčkim tragedijama. Osim Oscara za najbolju fotografiju velikog Néstora Almendrosa, film je na Cannesu nagrađen i za najbolju režiju Terrencea Malicka, a glavnu ulogu tumači Richard Gere.

Posljednji film iz ciklusa jest komedija Sama Mendesa Vrtlog života (1999) koja prati nezadovoljnog poslovnog čovjeka u krizi srednjih godina (Kevin Spacey) koji postaje opčinjen najboljom prijateljicom svoje kćerke. Mena Suvari savršeno je utjelovila ideal naslovne američke ljepotice na granici djevojčice i djevojke, a film je ovjenčan i Zlatnim globusom za najbolji film u kategoriji drame, režiju i scenarij.

-----------

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina domaćina sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

14.05.2024. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh