« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠTRAJK UPOZORENJA

Svi vlakovi u Hrvatskoj stajali 15 minuta

POGLEDAJTE VIDEO - Sindikalci ističu kako prosvjedom žele upozoriti vlast i javnost na loše stanje u HŽ-u

(Vjekoslav Skledar/Cropix/Infopunkt)
Više o

Hrvatske željeznice

,

,

sindikat željezničara

,

štrajk HŽ

Četiri sindikata HŽ-a zaustavila su danas željeznički promet u Hrvatskoj između 10,55 sati i 11,10 sati prosvjedujući zbog nedovoljnog ulaganja u željezničku infrastrukturu, vozne i vučne kapacitete, te lošeg voznog reda zbog kojeg se predlaže ukidanje nekih pruga.

Sindikalne čelnike primio je na razgovor ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, a sindikalci očekuju postizanje dogovora o njihovim zahtjevima jer im se, kažu, ne ide u organiziranje dugotrajnog štrajka.

Današnje su vrijeme obustave prometa birali kako bi HŽ imao što manje štete od prosvjeda jer, napominju, "kašnjenje od 15 minuta nije ništa neuobičajeno za HŽ".

Ukidanje linijaSindikati posebice upozoravaju na katastrofalno loš vozni red zbog kojega se smanjuje broj putnika, a HŽ Putnički prijevoz predlaže ukidanje oko 250 putničkih vlakova na lokalnim prugama. Ukidanje lokalnih pruga neće unaprijediti poslovanje niti smanjiti troškove, tvrdi tajnik Sindikata prometnika vlakova Anto Iličić, a promet tim prugama mogao bi se održati boljim planiranjem i kvalitetnijim voznim redom prilagođenim potrebama korisnika.

Sindikati na taj način prosvjeduju i zato što nisu pozvani na današnju sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj će se raspravljati o stanju u HŽ-u.

Priopćenjem se u povodu toga oglasio Sindikat hrvatskih željezničara, koji ne sudjeluje u organiziranju prosvjeda, istaknuvši da će njegov čelnik prisustvovati sjednici GSV-a kao član Nezavisnih hrvatskih sindikata, a čelnici četiriju sindikata nisu pozvani jer njihovi sindikati nisu učlanjeni ni u jednu sindikalnu središnjicu.

No, i taj sindikat slaže se kako je stanje na HŽ-u katastrofalno te da Vlada treba novim ulaganjima zaustaviti daljnje propadanje domaćih željeznica.

Četiri sindikata pak ističu da je zbog neulaganja u infrastrukturu došlo do smanjivanja brzina na svim hrvatskim prugama, a poseban je problem što je promet 10. koridorom sveden na brzinu od 60 kilometara na sat, zbog čega teretni promet sve više zaobilazi Hrvatsku i prelazi na 4. koridor u okolnim zemljama.

Sindikalci također prosvjeduju jer se održavanje lokomotiva, vlakova i vagona obavlja radi zadovoljavanja potreba TŽV Gredelja, Đure Đakovića i s njima povezanih interesnih skupina, pa su domaće tvrtke 30 posto skuplje od inozemne konkurencije.

Tako je, primjerice, popravak i modernizacija lokomotiva za BiH željeznice 30 posto jeftinija nego kada se radi za HŽ, tvrdi dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović.

Sindikalci ističu kako današnjim prosvjedom žele upozoriti ne samo vlast nego i javnost kako s nastavkom dosadašnje politike prema HŽ-u prijeti ne samo obustava prometa na pojedinim prugama nego i gašenje željezničkog prometa u cijeloj Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 11:29:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh