« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Svi su znali za mito u Siemensu

Otkriveni novi detalji skandala

Više o

Siemens

,

Reinhard Siekaczek

,

Klaus Kleinfeld

,

Heinrich von Pierer

Suđenje odgovornima za skandal s podmićivanjem u vrhu Siemensa počelo je jučer na državnom sudu u Münchenu. Svjedočenje Reinharda Siekaczeka, bivšeg izvršnog direktora prodaje u Siemensu, otkrilo je nove detalje o slučaju.

Siekaczek je pred sudom izjavio kako su nadređeni 2002. godine od njega zatražili da pronađe novi način osiguravanja novca za mito. Tada je izradio lažne ugovore pomoću kojih je na stranu povukao 53,3 milijuna eura.

Od 2000. do 2006. godine u Siemensu je zabilježeno oko 1,3 milijarde eura ‘nejasnih isplata’.  Siekaczek je rekao da je riječ o ‘provizijama’ koje su isplaćivane kako bi se osigurale narudžbe.

- Naravno da sam kao i svi znao da isplaćujemo provizije kako bismo osigurali narudžbe - rekao je Siekaczek, dodavši da su te isplate provođene vrlo diskretno. Lažni ugovori kojima je novac povučen bili su sklopljeni s fiktivnim konzultantima.

- Nisam vidio nikakav drugi način da to izvedem- rekao je Siekaczek na suđenju. 
The Wall Street Journal procjenjuje kako bi njegovo svjedočenje moglo predstavljati podlogu za podizanje novih optužnica protiv kompanije i njezinih vodećih ljudi te bi se slučaj mogao pretvoriti u najveći korporativni skandal u povijesti.

Sud  je u listopadu kaznio kompaniju maksimalnom kaznom od milijun eura nakon što je ustanovljeno 77 slučajeva podmićivanja vladinih službenika u Libiji, Nigeriji i Rusiji. Istraga se u međuvremenu proširila na više od deset zemalja, uključujući i SAD.

Skandal je rezultirao ostavkama gotovo svih članova Uprave kompanije. Kao potencijalni osumnjičenici u slučaju spominju se bivši predsjednik Uprave i bivši predsjednik Nadzornog odbora Klaus Kleinfeld i Heinrich von Pierer. Oni će se pred sudom najprije pojaviti kao svjedoci u suđenju Siekaczeku, kojem prijeti zatvorska kazna. (METRO)

26.05.2008. 23:50:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh