« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
ENDEAVOUR

Svemirska šetnja skraćena zbog kvara hvatača ugljikova dioksida

Astronauti Endeavoura zbog kvara nisu uspjeli dovršiti posao postavljanja kablova na antene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

svemirska šetnja

,

Endeavour

Prvi od četiri predviđene svemirske šetnje astronauta završila je nekoliko minuta prije nego što je bilo planirano, priopćila je NASA. Andrew Feustel i Greg Chamitoff, stručnjaci posljednje misije Endeavoura, vratili su se u dekompresijsku komoru Međunarodne svemirske stanice (ISS) u 14.29 sati po srednjoeuropskome vremenu i tako su službeno završili svemirsku šetnju koja je trajala 6 sati i 19 minuta, prenosi Hina.

Dvojica svemirskih šetača morala su za nekoliko minuta skratiti svoj boravak u svemiru zbog kvara hvatača ugljikova dioksida (CO2) na Chamitoffovu skafanderu. Premda je taj sustav dalje normalno radio, voditelji misije u Houstonu, u Teksasu, odlučili su biti oprezni i prekinuti šetnju. Tako nije dovršeno postavljanje kablova na antene koje su dvojica astronauta postavila na američki laboratorij Destiny. Taj nedovršeni posao uključit će se u radni plan jedne od triju preostalih svemirskih šetnja u okviru misije.

Osim tog manjeg problema na kraju šetnje, dvojica astronauta su obavila sve što je bilo planirano. Među ostalim su zamijenili zaštitu na rotacijskom mehanizmu jedne od četiriju dvostrukih solarnih antena.

Shuttle Endeavour se treba vratiti na Floridu 1. lipnja oko ponoći, čime će se završiti šesnaestodnevna svemirska misija tijekom koje je taj svemirski brod 12 dana bio spojen s ISS-om. Posljednji let jednog američkog shuttlea, Atlantisa predviđen je za 8. srpnja.

20.05.2011. 21:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh