« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
UN upozorava

Svemir se pretvara u smetlište

Skupljanje otpada u Zemljinoj putanji trajna je prijetnja za sigurnost svemirskih letova s posadom i za satelitske usluge, upozorio je UN-ov Ured za svemirska pitanja (UNOOSA)

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

svemir

,

sateliti

,

smetlište

,

svemirski otpad

"Brza provedba mjera za smanjenje svemirskog otpada u interesu je cijelog čovječanstva, napose ako želimo sačuvati svemir za buduće naraštaje", ističe njegov direktor Mazlan Othman, u izvješću objavljenom u Beču.

Kako navodi agencija, "sateliti izvan uporabe i drugi otpadci koji kruže putanjom i kružit će još dulje vrijeme, učinili su svemir pogubnim, kako za astronaute, tako i za satelite u uporabi i druge svemirske uređaje".

Oštećenja satelita mogu negativno utjecati na djelatnosti na Zemlji, poput telefonije, geolociranja, radijskog i televizijskog emitiranja, meteoroloških i bankovnih usluga.

Po istraživanju koje je 2008. proveo institut Space Security Index, tristotinjak tisuća predmeta promjera od jednog do deset centimetara, uglavnom nastalih ljudskim djelovanjem, zakrčili su Zemljinu putanju.

Pri brzinama koje u prosjeku iznose više tisuća km/h, "čak i najmanji otpadci mogu oštetiti pa i uništiti svemirski uređaj", ističe se u izvješću.

U veljači 2009., nakon prvog sudara satelita u uporabi, američkog Iridiuma 33 i satelita izvan uporabe, ruskog Kozmosa 2251, nastao je "oblak sa 700 krhotina koje će desetljećima ugrožavati svemirske uređaje", upozorava UNOOSA.

UN je lani pozvao zemlje koje posjeduju satelite u takozvanoj nižoj orbiti (do 1.600 km od Zemlje) koja se najviše koristi i najzakrčenija je, da ih uklone pošto im istekne rok službe. (Hina/Metro-portal)

01.10.2009. 16:13:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh