« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SKOK U NEPOZNATO

Švedski izbori predstavljaju kraj jedne epohe

Po prvi put se u Švedskoj dogodilo da je na parlamentarnim izborima drugi put zaredom pobijedio desni centar

Švedski izbori predstavljaju kraj jedne epohe
Švedski izbori predstavljaju kraj jedne epohe (Getty Images)
Više o

Fredrik Reinfeldt

,

Wales

Švedski tisak ocijenio je u ponedjeljak da izbori održani u nedjelju, na kojima su konzervativci ponovno pobijedili uz poraz socijaldemokrata i ulazak u parlament krajnje desnice, predstavljaju "kraj jedne političke epohe". Mediji ističu i "košmarni scenarij" manjinske vlade pod pritiskom glasova krajnje desnice čiji je dolazak u parlament prvi put "skok u nepoznato".

"Jedna je epoha završena", piše liberalni dnevnik Dagens Nyheter. Podsjećajući da su socijaldemokrati upravljali Švedskom tijekom "83 posto vremena od 1932. godine", dnevnik ocjenjuje da je pobjedom konzervativnog premijera Fredrika Reinfeldta, "epoha u kojoj je jedna stranka bila pretplaćena na vlast i mogla je odlučivati o svemu srećom završila".

Ostvarivši s kandidatkinjom Monom Sahlin najgori rezultat od 1914., socijaldemokrati "nikada više neće biti vlasnici Švedske", ističe Goeteborgs-Posten. "U drugim zemljama nije neuobičajeno da se ponovno izabere vlada desnog centra ali u Švedskoj je to nikad viđen fenomen", dodaje dnevnik Svenska Dagbladet.

Vlada desnog centra pobijedila je oporbu predvođenu socijaldemokratima na izborima no nije osvojila parlamentarnu većinu, dok je krajnja desnica osvojila svoja prva mjesta u parlamentu. Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je kako rezultati pokazuju da je četveročlana vladajuća koalicija premijera Reinfeldta, Savez desnog centra, osvojila 172 od ukupno 349 mjesta u parlamentu (49,2 posto).

Oporbeni blok predvođen socijaldemokratima osvojio je 157 mjesta (43,7 posto), dok je antiimigrantski opredijeljena desnica, Švedski demokrati, osvojila 20 mjesta (5,7 posto) i ulazi po prvi put u parlament čime je desni centar ostao bez većine. Oba velika bloka isključila su bilo kakvu mogućnost koaliranja s krajnjom desnicom. (hina/metro-portal)

20.09.2010. 11:07:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh