« Film
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
NAJAVE

Svečana projekcija filma 'Starac i roda' u Tuškancu

Svečana projekcija filma 'Starac i roda' održana je u subotu navečer u zagrebačkom kinu Tuškancu, a film je u kino distribuciji diljem Hrvatske od 27. svibnja

Starac i roda
Starac i roda (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

Starac i roda

Svečana projekcija dokumentarnoga filma 'Starac i roda' redatelja Tomislava Jelinčića pobudila je u zagrebačkom kinu 'Tuškanacu' veliko zanimanje publike koja je željela pogledati najljepšu priču o ljubavi čovjeka i životinje - Stjepana Vokića i rode Malene.

Svečana projekcija filma 'Starac i roda' održana je u subotu navečer u zagrebačkom kinu Tuškancu, a film je u kino distribuciji diljem Hrvatske od 27. svibnja, priopćila je u nedjelju PR agencija PRiredba Studio.

Film "Starac i roda" priopovijest je o umirovljeniku i udovcu iz Slavonskoga Broda Stjepanu Vokiću i rodi Malenoj koja je zadivila mnoge te vratila nadu da čovjek i priroda i dalje imaju razumijevanja jedni za druge i da ljubav čovjeka i životinje može izdržati i najveće prepreke koje im se nalaze na putu 

Prije 28 godina Stjepan Vokić pronašao je Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novoga proljeća.

Malena je 2002. pronašla ljubav svog života - Klepetana, kako ga je Stjepan nazvao, koji joj se vraća svake godine i zajedno su do sada odgojili 60-ak malenih roda.

Kad stigne jesen Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom bez čije pomoći sigurno ne bi preživjela zimu.

Ta pripovijest nije zainteresirala samo susjede u Brodskom Varošu, već i redatelja Tomislava Jelinčića koji je više šest godina snimao svaki pokret Malene u Brodskoj Varoši, bilježeći kamerama Stjepanovu i rodinu svakodnevicu.

''Prve reakcije publike potvrdile su mi da su vrijedili svi mjeseci i godine snimanja, da su se isplatili sati i sati pedantnog pregledavanja materijala i montiranja", izjavio je redatelj nakon projekcije.

Za trud zahvalio je desecima ljudi su uložili ogroman trud na filmu, te što su, unatoč epidemiološkim mjerama uspjeli organizirati svečanu projekciju i konačno vidjeli punu kino dvoranu.

Jelinčić je  sretan što je to i prvi hrvatski dokumentarni film pristupačan slijepim i slabovidnim osobama na mobilnoj aplikaciji MovieReading, u sklopu projekta "Film koji uključuje".

Stjepan Vokić, glavni lik filma posvjedočio je kako je u početku bio iznenađen velikim interesom medija i javnosti, ali da se s vremenom naviknuo te mu je postalo simpatično što upravo ljubavna priča, koja se događa u gnijezdu na mom krovu, u malom slavonskom selu, obilazi cijeli svijet.

"I drago mi je da ova ljubavna priča bude ispričana upravo u vrijeme kad je ljudima prijeko potrebna ljubav." rekao je Stjepan Vokić.

Film je nastao u produkciji Antitalenta te koprodukciji Tramal films, Transmedia Production, HRT i RTV Slovenija. Distributer filma je Restart Label. 

31.05.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh