« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Sve više žena simpatizira s desničarima

Desničarski populisti su uglavnom muškarci? Ni u kojem slučaju. Sve više žena se, kako pokazuje jedna studija, okreće desničarskim strankama. One čak pokazuju veći stupanj ksenofobije i kritičnosti prema islamu

Žene se sve više okreću udesno?
Žene se sve više okreću udesno? (Arhiva)
Više o

žene

,

desničari

Chemnitz krajem ljeta 2018. Razbjesnjela rulja na ulici poziva na oštrije djelovanje prema migrantima. Posebno su muškarci ti koji vikanjem privlače pozornost. Ali i sve više žena je u redovima demonstranata.

Frustrirani, bijeli čovjek se u javnosti ustalio kao prototip Pegide i sljedbenika AfD-a. Da ova slika nije ispravna ne samo u Njemačkoj, nego i diljem Europe pokazuje studija Zaklade Friedrich Ebert bliske njemačkim socijaldemokratima. Pored Njemačke, fokus studije je na Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Švedskoj i Mađarskoj. Autori studije su u svim ovim zemljama pratili tko točno bira desničarske populističke stranke i zašto. Ključni zaključak bio je da sve više žena glasa za desničarske populističke stranke.

Što populističke stranke čini atraktivnima za žene?

To je iznenađujuće otkriće, tim prije što su desno-populističke stranke poznate po tome što propagiraju zaostalu sliku žene. Bez obzira na to, u istočnoj Njemačkoj se 17 posto žena opredijelilo za desno-populističku "Alternativu za Njemačku" (AfD).

"U mnogim zemljama desničarski populisti pokušavaju socijalnim mjerama i zakonima pridobiti poene kod žena", kaže Elisa Gutsche, izdavačica studije pod nazivom "Trijumf žena". "Do toga dolazi povećavanjem dječjeg doplatka, uvođenjem specijalnih novčanih dodataka za tek rođenu djecu kao i mnogih drugih mjera." U Poljskoj je, na primjer, PiS pokrenuo program "Rodzina 500 plus" (Obitelj 500 plus). Njime se obiteljima koje dobiju drugo dijete jamči mjesečnu naknadu od 500 zlota (oko 120 eura) do napunjene 18. godine života.U zapadnoj Njemačkoj taj je broj niži i iznosi osam posto. U Poljskoj gotovo 40 posto žena, čak i više nego muškaraca, opredijelilo se za desničarsku konzervativnu stranku "Prawo i Sprawiedliwość" (PiS). Zašto su te stranke privlačne za žene?

U Njemačkoj AfD promovira "kulturu dobrodošlice za djecu" - suprotstavljajući to kulturi dobrodošlice za izbjeglice. Naročito u Njemačkoj se pokazalo da glasači AfD-a iz straha od budućnosti i straha za mirovinu zaokružuju populističke kandidate. To znači da i u njihovom odlučivanju prevagu imaju socijalne teme.

Žene kao moderno lice stranke

Studija se bavila ne samo ženama kao biračima, već i ulogom žena koje imaju vodeća mjesta u strankama. Primjetno je da žene jedva imaju neku ulogu u desničarskim populističkim strankama Europe. U zastupničkim klubovima je na primjer veliki postotak muškaraca očigledan. Od 92 zastupnika AfD-a u Bundestagu, samo je deset žena. Međutim, u samom vrhu Alternative za Njemačku prisutne su žene, poput Alice Weidel (AfD).

Marine Le Pen je na čelu francuskog Nacionalne fronte dok je bivša premijerka Poljske Beata Szydło u vrhu stranke PiS. "Ženama se daje uloga ljubaznijeg, modernog lica stranke kako bi bile atraktivne za žensko biračko tijelo", objašnjava Gutsche u intervjuu za DW. "Međutim, pritom se može primijetiti jedna šablona prema kojoj se to radi te se ne ide u dubinu, jer to nisu progresivne stranke kad je u pitanju jednakopravnost između muškaraca i žena u stranačkim strukturama."

Ksenofobični kurs

Sliku, prema kojoj desničare i populiste najviše bira muški tabor, studija revidira, jer potvrđuje čak jaču sklonost žena ksenofobiji i kritici islama. "To me je najviše iznenadilo", kaže Gutsche. Razlog za to je, između ostalog, položaj žena u društvu, dodaje ona. Žene u patrijarhalnom društvu se, prema njezinim riječima, moraju snažnije boriti protiv prepreka, one su znatno niže plaćene od muškaraca i često pogođene siromaštvom u starosti. "Vjerujem da žene primjećuju da su na dnu socijalne ljestvice i da su tako više u konkurenciji s izbjeglicama i imigrantima", zaključila je izdavačica studije. To je još jedan razlog zašto se žene okreću strankama koje obećavaju da će smanjiti useljavanje.

Piše: Friedel Taube/DW
01.09.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh