« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Sve je veća potpora sindikalnom prosvjedu

Sindikat Preporod dolazi na prosvjed u travnju

12. travnja u Zagrebu bi se trebao održati jedan od najvećih sindikalnih prosvjeda u posljednjih nekoliko godina
12. travnja u Zagrebu bi se trebao održati jedan od najvećih sindikalnih prosvjeda u posljednjih nekoliko godina (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

sindikalni prosvjed

,

12. travnja

,

sindikat Preporod

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod sudjelovat će na velikom sindikalnom prosvjedu najavljenom za 12. travnja u Zagrebu, najavio je jučer predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Preporod će na prosvjedu, uz opće zahtjeve kao što su usklađivanje rasta plaća i troškova života, ograničavanje rada na određeno vrijeme i mirovinska reforma, istaknuti svoje pojedinačne zahtjeve vezane uz kontinuirano zaostajanje prosječnih plaća u obrazovanju za prosječnim plaćama u državi, koje mjesečno iznosi od 19 do 213 kuna.

Drugi zahtjev odnosit će se na zakonske promjene koje se predviđaju novim Zakonom o osnovnom školstvu, jer je rješenje po kojem bi o visini nastavničke norme odlučivao isključivo ministar, bez suglasnosti sindikata, temelj za otpuštanje nastavnika, kazao je Stipić.

Kritika VladiPreporod optužuje Vladu za izazivanje najozbiljnije krize socijalnog partnerstva od 1995. godine i smanjenje niza prava čije posljedice osjećaju iz dana u dan zaposlenici osnovnih škola. 

Novim Državnim pedagoškim standardom, koji je ovih dana upućen u saborsku proceduru, predviđaju se rigorozniji uvjeti za zapošljavanje tajnika i računovođa u osnovnoškolskim ustanovama.

Više stotina zaposlenih iz redova nenastavnog osoblja mogli bi postati tehnološki višak. Više od 45.000 zaposlenih u osnovnim školama osjeća se prevarenim jer je Vlada pet mjeseci pregovarala sa sindikalcima, a potom dva mjeseca kupovala vrijeme kako se novi kolektivni ugovor ne bi potpisao prije donošenja proračuna, kaže Stipić. (HINA) 

20.03.2008. 00:48:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh