« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 18 dana
TRAVA

Svaki bi dan trebali - kositi travu!

Košnja travnjaka ne služi samo očuvanju vašeg vrta u odličnom stanju, već može doslovno spasiti vaš život

Šišaj to! ;)
Šišaj to! ;) (Arhiva)
Više o

trava

,

košnja trave

Košnja trave glavne priča već mjesecima u Zagrebu od koje se rade mimovi, vicevi i zeza se na račun Moožemo, no, kad pogledamo neke stvari drugačije, zapravo bi svi trebali kositi travu, vjerovali vi to ili ne.

Preciznije, nedavna studija provedena na Sveučilištu u Cambridgeu sugerira da kratki trenuci umjerene tjelovježbe, poput brze šetnje, plesa, vodenih aerobika ili vrtlarenja, mogu znatno smanjiti rizik od rane smrti, bolesti srca i raka. Naime, analizirano je 196 istraživačkih članaka koji su uključivali više od 30 milijuna odraslih kako bi utvrdili zdravstvene prednosti vježbanja.

Rezultati su pokazali da 75 minuta umjerene tjelovježbe tjedno, što je polovina preporučene količine, već može smanjiti rizik u usporedbi s potpunim nedostatkom tjelovježbe. Rizik od rane smrti, bolesti srca i raka smanjivao se dalje s povećanjem tjelesne aktivnosti.

Tim procjenjuje da bi se jedna od 10 ranih smrti mogla spriječiti ako neaktivni ljudi provedu barem 75 minuta tjedno baveći se nekom umjerenom tjelovježbom.

Kad bi to naraslo na 2,5 sata tjelovježbe tjedno, dodatno bi se smanjio rizik od rane smrti.

Međutim, studija je utvrdila da vježbanje više od 2,5 sati tjedno pruža samo male dodatne koristi, a od više od pet sati tjelovježbe nije imali značajnijeg dodatnog učinka. Ovi rezultati usklađuju se s preporukama NHS koja preporučuje barem 2,5 sata umjerene ili 75 minuta intenzivne tjelovježbe svaki tjedan.

Govoreći o istraživanju, Soren Brage, jedan od autora, rekao je: "Ako ste osoba koja smatra da je ideja o 2,5 sata tjelovježbe tjedno zastrašujuća, onda bi naši nalazi trebali biti dobre vijesti." Ovo istraživanje naglašava važnost uključivanja kratkih perioda umjerene tjelovježbe u dnevnu rutinu, kao što je košnja trave samo 11 minuta dnevno.

Studija ističe ključnu ulogu tjelesne aktivnosti u sprječavanju ozbiljnih zdravstvenih problema i ističe važnost čak i malih količina tjelovježbe u smanjenju rizika od rane smrti. Poticanjem pojedinaca na redovitu umjerenu tjelovježbu moguće je značajno poboljšati opće zdravlje i dobrobit, što u konačnici produžuje život i smanjuje troškove zdravstvene skrbi.

Sve u svemu - kosu u ruku i krenite! ;)

12.09.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh