« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca

Svađe oko Hrvatske u Bruxellesu

Neki su za brzo zaključenje pregovora, neki filozofiraju i žele monitoring

Hoće li EU zastava ubrzo postati legalna?
Hoće li EU zastava ubrzo postati legalna? (Wikipedia)
Više o

Bruxelles

,

monitoring

,

ministri vanjskih poslova EU

Kako prenosi Hina, više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izjavilo je u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu da se zauzima za brzo zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom, a dio njih je istaknuo važnost nadzora preuzetih obaveza u pristupnom procesu

'Hrvatska prelazi zadnje metre na svom putu prema Europskoj uniji. Naravno da na tom putu Hrvatska mora ispuniti uvjete koje smo dogovorili. Mi Nijemci smo uvjereni da Hrvatska treba postati članicom EU-a ako ispuni sve uvjete i puni smo nade da će se to uskoro dogoditi', izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

O Hrvatskoj će se raspravljati tijekom radne večere nakon službenog završetka redovitog sastanka ministara vanjskih poslova. Riječ je o neformalnoj raspravi o zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom i mađarsko predsjedništvo ističe da s te rasprave ne treba očekivati nikakve odluke.

Mađarsko predsjedništvo nastoji pripremiti teren da bi se hrvatski pristupni pregovori mogli završiti do kraja lipnja i još smatra da je to moguće, iako neki izvori govore da je vjerojatnije da će se pregovori okončati u srpnju.

'Mi smo za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom, ali i za efektivni nadzor ispunjavanja preuzetih obaveza i o tome ćemo razgovarati', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, odgovarajući na upit novinara što Francuska predlaže što se tiče monitoringa za Hrvatsku.

Velika Britanija: Želimo zapadni Balkan u EU

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da njegova zemlja snažno podržava Hrvatsku.

'Hrvatska danas nije na službenom dnevnom redu ministarskog sastanka. Mi snažno podržavamo hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, ali je također važno da se prođe kroz sve predviđene postupke. Čekamo na formalnu preporuku Europske komisije. Mi želimo vidjeti Hrvatsku i cijeli zapadni Balkan u Europskoj uniji', rekao je Hague.

Talijanski ministar Franco Frattini je rekao da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora do kraja mađarskog predsjedništva te da pristupni ugovor treba biti potpisan početkom jeseni.

'Hrvatska je spremna. Mislim da je nadohvat ruke zatvaranje preostalih poglavlja prije kraja mađarskog predsjedništva i onda ćemo odlučivati o potpisivanju pristupnog ugovora. Mislim da bi se to trebalo dogoditi na početku jeseni. Danas raspravljamo o datumu, ali sve se više uviđa činjenica da je Hrvatska spremna', rekao je Frattini.

Austrija: Nepotreban monitoring

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger istaknuo je da pregovore treba završiti što prije i početi proces ratifikacije pristupnog ugovora.

'Mislim da vrlo skoro treba završiti s pregovorima i započeti proces ratifikacije', rekao je Spindelegger. Na pitanje o uvođenju monitoringa za Hrvatsku, Spindelegger je rekao da 'o tome treba razgovarati, iako bi bilo bolje da nema nikakva monitoringa, ali to je jedan od prijedloga'.

Nizozemski ministar Uri Rosenthal je rekao da njegova vlada 'čeka na izvješće Komisije', da se 'snažno zauzima za pojačani monitoring kroz cijeli proces' i da tu odluku 'još treba donijeti'.

Švedska: Ne vidim razloge za monitoring

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da osobno ne vidi potrebu za uvođenje monitoringa za Hrvatsku te izrazio nadu da će pristupni pregovori brzo završiti.

'O tome ćemo razgovarati večeras, ja osobno ne vidim potrebu za tim', rekao je Bildt po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, odgovarajući na novinarski upit o mogućnosti uvođenja monitoringa za Hrvatsku.

'Švedska je poznata kao jedan od najvećih zagovornika proširenja, sada uključujući Hrvatsku i zapadni Balkan. Nadamo se da će pregovori brzo završiti', rekao je Bildt, dodajući da je istodobno njegova zemlja 'stroga' kad je riječ o ispunjavanju uvjeta.

'Ovdje je riječ o uniji kvalitete, kvalitetnom članstvu i kad smo strogi, onda je to u interesu pristupajuće zemlje, jer ne želite biti drugorazredna, nego prvorazredna članica', rekao je Bildt.

Luksemburški ministar Jean Asselborn je rekao da će večeras ministri 'analizirati što povjerenik za proširenje Štefan Füle kaže i pripremati brzi pristup Hrvatske EU'.

Slovački šef diplomacije Mikulaš Dzurinda istaknuo je uvjerenje da je Hrvatska spremna za zaključenje pregovora i od povjerenika za proširenje Štefana Füla, koji će večeras izvijestiti ministre o stanju hrvatskih pregovora, očekuje pozitivno izvješće.

23.05.2011. 15:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh