« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
PREJUDICIRANJE

Svađa na sjednici Odbora za Ustav

Vladimir Šeks nije dopustio očitovanje oporbi uz izjave tipa "Ma nemojte! Vi ćete me podučavati!"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

Vladimir Šeks

,

Vesna Pusić

,

Josip Leko

,

svađa

,

Ustavni sud

,

Slavica Banić

,

Jasna Omejec

,

Odbor za Ustav

,

ustavna tužba

Predsjednik saborskog odbora za Ustav Vladimir Šeks odbacio je danas tumačenja da je izjavom o skorom rješavanju ustavne tužbe Slavice Banić prejudicirao poteze Ustavnog suda, no oporbeni članovi Odbora optužili su ga da je u ime Odbora davao mišljenje o tom slučaju, iako Odbor o njemu nije raspravljao, pa ni donio mišljenje.

Šeks je prošlog tjedna kazao kako će taj slučaj, po njegovim saznanjima, Ustavni sud riješiti u narednih nekoliko dana, što je u dijelu javnosti protumačeno kao prejudiciranje sudkih odluka.

Na današnjoj sjednici, na kojoj članovi Odbora razgovaraju s kandidatima za ustavne suce, Šeks je objasnio da je zaključak o skorašnjoj presudi Ustavnog suda donio na temelju izjave predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec da je riječ o prioritetnom predmetu.

Takvom je mišljenju, kaže, pripomogla i prepiska sa sucem izvjestiteljem Aldom Radolovićem, kojemu je u ime Odbora dostavljao potrebnu dokumentaciju o izboru Slavice Banić.

Kazao je da je Radolović u veljači zatražio i dobio mišljenje Odbora, da mu je početkom ožujka dostavio dopunu ustavne tužbe, a zatim i očitovanje tužiteljice Mirjane Juričić, da je 11. ožujka zatražio zapisnik sa sjednice Odbora...

"Sve su to razlozi iz kojih sam ja opravdano stekao dojam da će vrlo brzo biti riješena ustavna tužba", kazao je Šeks, odbacujući tumačenja da je time prejudicirao korake Ustavnog suda.

Potom je odredio stanku u sjednici odbora, ne dopustivši oporbenim članovima da se o tome očituju.

Vesna Pusić nije se, međutim, dala smesti činjenicom da joj Šeks nije dopustio da govori, nego ga je optužila da je svoje mišljenje javnosti i Ustavnom sudu podastro kao mišljenje Odbora.

"Ma nemojte! Vi ćete me podučavati! Niste kvalificirani za podučavanje te naravi", odgovorio joj je Šeks, na što mu je Pusić uzvratila da mu agresivnost neće pomoći.

Šeks je ponovio da je Odbor, kod prošlog izbora ustavnih sudaca, jednoglasno zaključio da svi kandidati, pa i Slavica Banić, ispunjavaju formalne uvjete za tu dužnost.

"Dajte nam da govorimo, ne možete nam oduzeti naša prava", ustrajao je Josip Leko (SDP), no Šeks je ostao pri tumačenju da "sada nije vrijeme za to", pa se rasprava iz dvorane preselila na hodnik.

Saborski odbor za Ustav danas će obaviti razgovore s preostalih deset kandidata, budući da je Jasmina Kovačević Čavlović pismeno izvijestila da ne namjerava doći na sjednicu. (hina/metro-portal)

24.03.2009. 15:35:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh