« Film
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Svađa Eastwooda i Leeja zbog povijesti

Redatelji se međusobno častili pogrdama zbog filmova

Svađa je nastala zbog filmova ‘Zastave naših očeva’ i ‘Pisma s Iwo Jime’ u kojima nema crnaca
Svađa je nastala zbog filmova ‘Zastave naših očeva’ i ‘Pisma s Iwo Jime’ u kojima nema crnaca
Više o

Clint Eastwood

,

Spike Lee

,

Pisma s Iwo Jime

,

Zastave naših očeva

Oštar sukob dvojice holivudskih redatelja, Clinta Eastwooda i Spikea Leeja, dobio je novu dimenziju kada je Lee optužio svog kolegu da je umanjio zasluge crnih vojnika u svom filmu ‘Pisma s Iwo Jime’. Odgovarajući na Leejeve kritike, Eastwood je izjavio kako bi najutjecajniji afroamerički redatelj trebao začepiti usta.

Ali, nakon tih izjava koje su obišle svijet, Lee je uzvratio udarac podsjetivši starijeg kolegu kako više nisu na plantaži. Reference na vremena kada su bijelci mogli robovima naređivati, došle su nakon što je Spike Lee optužio 78-godišnjeg Eastwooda.

- Kao prvo, taj čovjek nije moj otac i nismo na plantaži. On je izvrstan redatelj. On snima svoje filmove, a ja svoje. A poruka da bih trebao začepiti zvuči kao komentar ljutitog starca - rekao je Lee.

Bijelo ili crnoSve je počelo kada je Lee rekao da Eastwood u svojim filmovima protežira bijelce, a filmove ‘Zastave naših očeva’ i ‘Pisma s Iwo Jime’ optužio za nepoznavanje povijesnih činjenica. Eastwood je tada napao Leeja i rugajući se implicirao kako su mu pogledi pretjerani. Odgovarajući na Leejeve kritike, Eastwood je izjavio kako bi najutjecajniji afroamerički redatelj trebao začepiti usta. 

Naime, sve je počelo kada je Lee rekao da Eastwood u svojim filmovima protežira bijelce, a filmove ‘Zastave naših očeva’ i ‘Pisma s Iwo Jime’ optužio za nepoznavanje povijesnih činjenica. Eastwood je tada napao Leeja i rugajući se implicirao kako su mu pogledi pretjerani. Kao argument, dodao je da upravo snima film o Južnoj Africi.

- Pa neću Nelsona Mandelu učiniti bijelcem - izjavio je Eastwood.

Spike Lee je ponovio svoje optužbe kako afroameričke trupe koje su se borile na Iwo Jimi nisu ni spomenute u filmu.

- Poznajem povijest i znam kako je milijun afroameričkih žena i muškaraca pridonijelo zaustavljanju Drugog svjetskog rata. Nije za sve zaslužan John Wayne - komentirao je.

Također je obećao kako će povući crtu i prestati se prepucavati s Eastwoodom.

- Iako se Clint vraća u prošlost glumeći Prljavog Harryja, ja ću prestati sa svađom. Mir i ljubav - završio je Spike Lee. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
09.06.2008. 21:35:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh