« Film
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
NAGRADE

Sva tri hrvatska filma nagrađena na 82. izdanju festivala UNICA u Locarnu

82. izdanje festivala u organizaciji Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma (UNICA) održano je od 21. do 25. kolovoza u Locarnu.

Nigdar ni bilo...
Nigdar ni bilo... (Arhiva)
Više o

nagrade

,

festivali

,

Locarno

,

UNICA

82. izdanje festivala u organizaciji Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma (UNICA) održano je od 21. do 25. kolovoza u Locarnu. Hrvatsku su predstavljala tri kratkometražna filma prema odabiru Diane Nenadić te su sva tri ovjenčana nagradama - eksperimentalni film Plejade Mateje Zidarić (u produkciji Kinokluba Zagreb) koji je prikazan u glavnom programu osvojio je srebrnu medalju, dok su preostala dva - animirani Nigdar ni bilo Matije Štefinščak (pr. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu) te igrani Tuđa posla Andrije Tomića (pr. Akademije dramske umjetnosti) prikazana u kategoriji Filmske škole i ovjenčana brončanim medaljama.

Eksperimentalni film Plejade autoportretna je refleksija autorice Mateje Zidarić o trenutku njezina života „u kojem se dogodio mali pomak u jednom od mikrokozmosa". Za taj pomak autorica voljno upisuje značenje posuđeno iz mitologije. Mit kao metafora, ili mit kao sredstvo za uništenje svakodnevnih strahova koji bi mogli naići.

Nigdar ni bilo Mateje Štefinščak animirani je film koji donosi priču o životu jedne bake koja živi u praznom selu Zagorja. Jednog dana njenu samotnu rutinu omete živahni pas lutalica koji padne u bunar pored staričine male kuće. Mada starica odbija svaki kontakt s vanjskim svijetom, ona priskače psu u pomoć.

Tuđa posla Andrije Tomića kratkometražni je igrani film u čijem je fokusu glomazni otpad. Glomazni otpad sastoji se od predmeta ili stvari koje su, zbog dimenzija ili sastava, neprikladni za prikupljanje u sklopu miješanog komunalnog otpada. Ako je glomazni otpad neodgovorno odbačen u prirodu ili na divlja odlagališta, troškove njegova uklanjanja plaćamo svi.

Ovogodišnji program spomenute manifestacije uključio je više od 100 kratkometražnih filmova iz 25 zemalja.  

04.09.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh