« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
no shopping day

Suzdržite se od kupnje!

Sutrašnji dan je Dan bez kupnje, a organizatori se nadaju boljem rezultatu nego prošle godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Zelena akcija

,

No shopping day

,

Dan bez kupnje

,

međunarodni dan bez kupnje

U povodu Međunarodnog dana bez kupnje, koji se diljem svijeta obilježava 29. studenog, aktivisti kolektiva "Hrana, a ne oružje!" i "Zelene akcije" pozivaju građane da se suzdrže od kupnje barem na jedan dan te upozoravaju na učinke konzumerizma na okoliš i ljude, priopćili su danas aktivisti.

U priopćenju navode da "današnji obrazac ponašanja, koji se svodi na 'radi više - zarađuj više - kupuj više' i tako u krug, jednostavno nije prihvatljiv, jer se na taj način sebično zanemaruju problemi koje uzrokuje takav obrazac.

"U takvu sustavu gdje je sve dopušteno tek rijetki zaista imaju koristi, a za većinu svjetske populacije to znači otimanje resursa, iskorištavanje radnika i onečišćavanje okoliša", navodi se u priopćenju.

Ističe se da svatko može pridonijeti smanjenju negativnih učinaka ustaljena načina ponašanja. "Svatko od nas ima kod kuće stvari kojima se ne koristi, a upotrebljive su - bilo da je riječ o odjeći, obući, alatu, namještaju i svemu ostalom što čuvamo. Sve je to upotrebljivo i zato ne ćemo baciti te stvari, nego ćemo ih ponovno vratiti u uporabu i darovati upravo onima kojima trebaju", poručuju aktivisti.

U priopćenju se također navodi da se iz trgovačkih centara, ali i s tržnica, svaki dan bacaju tone upotrebljive hrane, što protuslovi činjenici da velik broj građana svaki dan jedva preživljava.

"Ako nama nešto nije upotrebljivo, bilo financijski ili materijalno - ne znači da upravo to nekom nije prijeko potrebo za život", zaključuje aktivist Zelene akcije Marijan Galović.

"Proteklih mjeseci svjedosi smo teškoća u velikim svjetskim ekonomskim sustavima, koji su se naglo suočili s velikim pomanjkanjem novca i mogućnošću kolapsa. Taj se kolaps pokušava izbjeći ubrizgavanjem proračunskog novca u posrnule sustave, no iza same novčarske krize kriju se i mnogo veće teškoće: ostajemo bez okoliša.

Samo je jedan način da izbjegnemo izrazito negativne posljedice za naš planet - moramo početi konzumirati puno manje, jer danas trošimo brzinom većom od one koja je zemlji potrebna da obnovi resurse", navode u priopćenju aktivisti kolektiva "Hrana, a ne oružje!" i "Zelene akcije".(hina/metro-portal)

28.11.2008. 17:58:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh