« Auto-moto
objavljeno prije 14 godina
MEAN GREEN MACHINE

SUV vozila postaju zelenija, terenci s oznakom 4x4 pridružuju se ekorevoluciji

Budućnost vozila s pogonom na sva četiri kotača ide prema ekološki prihvatljivijim, ekonomičnijim i urbanijim sferama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

automobili

,

SUV

,

range rover

,

Captain Beefheart

,

Don Van Vliet

,

sami za Božić

,

kriptografija

Automobili s pogonom na sva četiri kotača (4x4) napokon se priključuju zelenoj revoluciji zahvaljujući SUV-ima koji su ekonomičniji, manje zagađuju i koji su prekrojeni za urbanu sredinu. Još 2003. godine Jeep je lansirao koncept  'Urban Mobility' pravim nazivom Treo. Treo je malen, ekonomičan i namijenjen gradskoj vožnji a pokreću ga gorive ćelije. Bio je neobičan upravo zato jer je malen i praktičan u gradu, a u njemu su mogle sjediti tri osobe. Isto tako, sudeći prema reakcijama brojnih promatrača, Treo je predstavljao najuzbudljiviji dizajn iz Jeepa posljednjih godina. Da je zaista stavila Trea na tržište, tvrtka Jeep bila bi prvi proizvođač 'terenaca' koji je 4x4 vozila poslao u društveno i okolišno prihvatljivijem smjeru. Dakle, kakva je budućnost vozila s pogonom 4x4?

Ovoga je mjeseca Land Rover objavio kako namjerava napraviti novu verziju svojeg baby Range Rovera s pogonom na prednje kotače (2WD). Vozilo će izbacivati manje od 130 grama CO2 po kilometru, a kad se pojavi na tržištu 2011., Land Roverov prvi 2WD automobil bit će najlakši, najekonomičniji Range Rover ikada napravljen. U budućnosti će se pojaviti i hibridne verzije njegova većeg 4WD rođaka. Tako će se i klasični veliki Range Roveri moći voziti s 'nula emisija', točnije 30-ak kilometara moći će prijeći zahvaljujući električnoj struji, a uz 'range_e' dizelski hibridni prototip motora izbacivat će tek 100 grama CO2 po kilometru.

Porscheov prvi hibrid - Cayenne S Hybrid SUV - moći će se kupiti od ovoga mjeseca. Automobil će imati emisiju CO2 od 193 grama po kilometru, a na kratkim udaljenostima pokretat će ga električni motor i to do brzine od 60-ak kilometara na sat nakon čeka se uključuje benzinski motor. U prijevodu, vozila s oznakom 4x4 će ubuduće - bilo u gradu ili na selu - imati zeleniju budućnost. Nekada po okoliš najštetnija vrsta automobila uskoro će sa svojom eko tehnologijom početi mijenjati tržišne trendove.

Top 3:

Land Rover Defender. Ovaj 'Britanac' izrađuje se neprestano do 1948. Godine kad je dobio oznaku Series1, a manje-više i dan danas način proizvodnje ovog vozila je isti. Ručne je izrade, a zahvaljujući tome 'lako' ga je sastaviti i rastaviti uz pomoć najosnovnijih ručnih alata.

Jeep Wrangler. Ovo je suvremeni nasljednik Willyja iz Drugog svjetskog rata. Točnije, radi se o civilnoj verziji koja potiče iz 1950-ih. Wrangler je otada sam po sebi postao ikonom.

Toyota Land Cruiser. Rođen 1954., Toyotin LC japanska je verzija Jeepa i prati ga reputacija iznimno pouzdanog vozila. Radi se o najprodavanijem automobilu te vrste u Australiji gdje se često koristi u unutrašnjosti i zabačenim predjelima kontinenta.

21.05.2010. 00:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh