« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
manifestacija

Svjetski dan životinja na Bundeku

Svake godine 4. listopada podsjeća se na važnost životinja u našem životu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ugrožene životinje

,

zagreb-info

,

Svjetski dan životinja

,

životinje u Hrvatskoj

U organizaciji grada Zagreba, Svjetski dan životinja, 4. listopada, obilježit će se na jezeru Bundeku uz bogat edukativno-zabavni program, koji počinje u 10, a trajat će do 18 sati.

Posjetitelji će, između ostalog, imati priliku vidjeti nastup službenih pasa MUP-a, MORH-a, pasa Kluba za obuku sportskih i služenih pasa, nastup udruge Krila - terapijsko jahanje, te Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Svjetski dan životinja prvi put se obilježio 1931. kako bi se upozorilo ljude na probleme životinja te ih potaknulo na razmišljanje o svojem odnosu prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi...

Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

U Hrvatskoj je danas poznato 38.000 vrsta životinja, a pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, od 50.000 do više od 100.000, ističu u Državnom zavodu za zaštitu prirode.

Zbog posebnoga zemljopisnog položaja, na razmeđi nekoliko biogeografskih regija te karakterističnih klimatskih i geomorfoloških uvjeta, Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti.

U posljednjih nekoliko godina registrirano je 199 novih svojta kopnenih beskralježnjaka, 205 slatkovodnih i 20 svojta morskih beskralježnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste riba.

Po podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode, ugrožene su svojte kralježnjaka, leptira, vretenaca, špiljske faune, obalčara i trčaka.

U Hrvatskoj je strogo zaštićen velik broj vrsta iz skupine sisavaca, poput vuka i risa, sve vrste šišmiša, dvije vrste dupina u Jadranu, te sve vrste dupina i kitova koji se u njemu slučajno zateknu, zatim velik broj ptica, gmazova, kornjača, vodozemaca, slatkovodnih i morskih riba, obalčara, trčaka, leptira i vretenaca.

03.10.2009. 11:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh