« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Veliko iščekivanje

Sutra se konačno otvara Muzej suvremene umjetnosti

Otvorenje će započeti u 18 sati glazbenim programom i višekanalnom videoprojekcijom animiranih filmova Sandra Đukića

(Josip Bistrović/ CROPIX)
Brojnim likovnim, glazbenim, filmskim i videosadržajima sutra navečer svečano se otvara nova zgrada Muzeja suvremene umjetnosti, koji će se odvijati u svim prostorima zgrade sa središnjom svečanošću u polivalentnoj dvorani Muzeja, čija je ukupna površina od 18.000 četvornih metara namijenjena svim oblicima suvremene umjetnosti.

Publika s velikim zanimanjem očekuje stalni postav "Zbirke u pokretu" s oko 12 tisuća radova domaćih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine, kao i sam izgled zgrade, izgrađene prema projektu arhitekta Igora Franića. Nova zgrada MSU-a, najveća investicija u kulturi nakon osamostaljenja Hrvatske, vrijedna više od 400 milijuna kuna, bit će svečano otvorena sutra u 20 sati.

Nakon Muzeja za umjetnost i obrt, sagrađenog prije 125 godina, ovo je prvi namjenski muzej izgrađen u Hrvatskoj.

U središnjoj svečanosti bit će postavljena djela poljskog umjetnika Miroslawa Balke, Brace Dimitrijevića, Dalibora Martinisa, Atelijer Kožarić, izložba "Akvizicije 2004.- 2009.", i druga djela suvremene umjetnosti. Na otvorenju će govoriti ministar kulture Božo Biškupić, ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić, a kako je najavljeno, Muzej će otvoriti predsjednica Vlade Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Otvorenje će započeti sutra u 18 sati glazbenim programom i višekanalnom videoprojekcijom animiranih filmova Sandra Đukića. Večeras uoči otvorenja ispred MSU-a bit će svečano upaljena vanjska rasvjeta, koja će od 18 do 23 sata prirediti poseban svjetlosni i glazbeni ugođaj.

U svom sastavu Muzej sadrži više zbirki i to: Zbirku crteža, grafika, plakata i radova na papiru, Zbirku filma i videa, Zbirku fotografije, Zbirku medijske umjetnosti, Zbirku skulpture te Zbirku slikarstva. Manji dio građe čine djela iz prve polovice 20. stoljeća čija je prisutnost ključna za razumijevanje moderne i suvremene umjetnosti.

U prvom sastavu "Zbirka u pokretu" obuhvaća 600-tinjak najreprezentativnijih primjera iz spomenutih zbirki.

Izgradnja nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti započela je 2003. prema projektu arhitekta Igora Franića. MSU je smješten na jednoj od glavnih prometnica koja povezuje povijesnu jezgru grada i Novi Zagreb. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 17:53:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh