« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SABOR

Sutra rasprava o izglasavanju nepovjerenja premijerki Kosor

Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o SDP-ovu prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja predsjednici vlade Jadranki Kosor

Sabor
Sabor (CROPIX)
Više o

Sabor

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

rasprava

,

nepovjerenje

Taj je prijedlog u saborsku proceduru upućen na temelju prikupljenih potpisa 58 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista, koji premijerku Kosor smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u.

Oporbenjaci ističu premijerkinu odgovornost za pad standarda građana i BDP-a, rast nezaposlenosti, vanjskog duga, deficit državnog proračuna. U prijedlogu da joj Sabor iskaže nepovjerenje kažu da su nedostatak sustavne gospodarske i socijalne politike te promašenost mjera iz vladinog Programa gospodarskog oporavka uzrokovali daljnji pad gospodarstva.

Premijerki i njezinoj vladi zamjeraju i daljnji pad životnog standarda velikog broja hrvatskih građana, sve veće socijalno i ekonomsko raslojavanje u hrvatskom društvu što je, stoji u prijedlogu, rezultiralo gubitkom povjerenja građana u državne institucije, u smislu osiguravanja gospodarskog napretka, vladavine prava i pravde te socijalnog blagostanja građana. Premijerku Kosor oporbenjaci smatraju odgovornom i za neprovođenje nužnih reformi, čime je, tvrde, zakočen razvoj Hrvatske i izlazak iz gospodarske, ali i socijalne krize.

SDP u prijedlogu navodi i da je premijerka izgubila vjerodostojnost u očima hrvatskih građana, zbog, kako kažu, velikih i nepremostivih sukoba unutar njezine stranke HDZ-a, te mnogobrojnih afera vezanih uz članove i čelnike te stranke, kao i uzajamnih optužbi i nepovjerenja među članovima vlade i drugim dužnosnicima. Premijerka Kosor vjerodostojnost je, dodaje se, izgubila i zbog mnogobrojnih kaznenih djela i malverzacija koje su rezultirale istražnim i kaznenim postupcima protiv donedavnih najviših HDZ-ovih i vladinih dužnosnika.

Takvo stanje, naglašavaju u oporbi, blokira mogućnost bilo kakvog normalnog djelovanja vlade te više nije održivo, naročito jer se tom blokadom, upozoravaju, poništava svaka mogućnost provedbe nužnih reformi bez kojih Hrvatsku nije moguće dovesti u stabilnu i dugoročno održivu situaciju. Zbog svega navedenog, zastupnici podnositelji prijedloga smatraju da predsjednica vlade ne uživa povjerenje građana, te Saboru predlažu da joj ne izglasa povjerenje.

Iz vlade, HDZ-a i vladajuće koalicije zadnjih, pak, dana često upućuju poruke kako je parlamentarna većina stabilna, te da ne postoji nikakva mogućnost da većina od ukupno 153 saborska zastupnika premijerki iskaže nepovjerenje. Naime, parlamentarna većina HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera uključuje 82 zastupnika - nakon povratka u Sabor bivšeg HDZ-ovca Ive Sanadera ta vladajuća stranka sada ima 65 zastupnika, a potporu joj pruža još šest HSS-ovih zastupnika, tri SDSS-ova, jedan iz SDAH, četiri zastupnika nacionalnih manjina, te tri iz novoosnovanog Kluba nezavisnih zastupnika. (hina/metro-portal)

26.10.2010. 12:53:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh