« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ostavite aute

Sutra besplatan javni prijevoz u Zagrebu

U povodu obilježavanja Dana bez automobila, Europska komisija i ZET građanima daruju besplatan prijevoz tramvajima i autobusima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Dan bez automobila

,

besplatan prijevoz

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj će 22. rujna dijeliti mape javnog tramvajskog prijevoza Grada Zagreba, koje će na taj dan građanima omogućiti besplatan prijevoz u vozilima ZET-a.

Mapa će se moći preuzeti u prostorijama EU info centra, na Trgu žrtava fašizma 6, od utorka, 22. rujna od 10 sati nadalje, a služit će kao besplatna dnevna karta javnog prijevoza u Zagrebu 22. rujna 2009.

Dan bez automobila dio je aktivnosti unutar Europskog tjedna mobilnosti koje Grad Zagreb kao nositelj projekta organizira u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Aktivnosti završavaju Danom bez automobila, što je odlična prilika za vožnju gradskim prijevozom kako na posao, tako i na druga odredišta. Kako bi se građane potaknulo na korištenje alternativnog prijevoza, uži centar Zagreba biti će zatvoren za automobilski promet.

Europski tjedan mobilnosti ima za cilj dugoročno utjecati na pitanja mobilnosti i gradskog prijevoza, kao i na poboljšanje zdravlja i kvalitete života građana, te pomoći ispunjenju ciljeva zaštite okoliša.

Današnji se prijevoz putnika u velikoj mjeri oslanja na korištenje fosilnih goriva osobnih automobila. Automobili nisu samo glavni izvor stakleničkih plinova (transportni sektor je odgovoran za 40 posto od ukupne emisije CO2 u Europi), nego utječu i na "mikroklime" gradova.

Onečišćeni zrak, buka, ozljede ili smrt na cestama, prometne gužve i nedostatak javnih prostora naša su svakodnevica, navodi u priopćenju Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

21.09.2009. 16:31:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh