« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
340. rođendan

Dan zagrebačkog Sveučilišta

Na današnji su dan 1669. priznate povlastice tadašnjoj Isusovačkoj akademiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sveučilište u Zagrebu)
Više o

Sveučilište u Zagrebu

,

obljetnica sveučilišta u Zagrebu

,

Leopold I

Sveučilište u Zagrebu, najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj, danas obilježava dan svoga utemeljenja.

Naime, 23. rujna 1669. diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671.

Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. uzima kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava kao Dan Sveučilišta (Dies academicus). Toga će se datuma ove godine, kako su izvijestili danas iz Sveučilišta, održati i svečana sjednica članova Senata te glavna proslava 340. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu.

Osim 340. obljetnice utemeljenja, Sveučilište u Zagrebu ove godine obilježava i 135 godina otkako je postalo modernim sveučilištem.

Prilikom boravka u Zagrebu car Franjo Josip potpisao je 1869. zakonski članak o Sveučilištu u Zagrebu, a pet godina kasnije izrađen je novi zakonski članak koji je dobio vladarevu sankciju 5. siječnja 1874. Na osnovi toga, 19. listopada iste godine svečano je otvoreno moderno Sveučilište u Zagrebu. (hina/metro-portal)

23.09.2009. 13:43:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh