« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POČETAK RATA

Sutra 20. godišnjica neodigrane utakmice Dinamo - Crvena zvezda

Izgredi su započeli kada su srpski huligani pod vodstvom Arkana počeli uništavati južnu tribinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Josip Bistrović/CROPIX)
Više o

Bad Blue Boys

,

NK Dinamo

,

Crvena Zvezda

,

Željko Ražnatović Arkan

,

Zvonimir Boban

U četvrtak, 13. svibnja obilježit će se dvadeseta godišnjica nikada odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde koju mnogi Dinamovi navijači doživljavaju kao dan kada je zapravo počeo Domovinski rat.

Umjesto nogometnog spektakla na maksimirskom stadionu došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom koja je pasivno promatrala divljanje Delija.

Izgredi su započeli kada su srpski huligani pod vodstvom Željka Ražnjatovića - Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top.

U sveopćem metežu, dok se većina igrača oba sastava povukla u svlačionice, tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače. Kada ga je jedan od 'plavaca' udario pendrekom, Zvone mu je uzvratio skočivši mu nogama u trbuh. Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Utakmica nikada nije odigrana, a neredima je ozlijeđeno oko 200 osoba, no srećom nije bilo mrtvih.

Bad Blue Boysi će u četvrtak bojkotirati obilježavanje 20. godišnjice neodigrane utakmice s Crvenom zvezdom, te utakmicu posljednjeg kola Prve HNL Dinamo - Karlovac. Položit će vijence na spomenik poginulim Bad Blue Boysima u Domovinskom ratu podno zapadne tribine, no utakmicu će propustiti u znak prosvjeda, zbog kako navode policijske brutalnosti i prekoračenja ovlasti na nedavnoj utakmici s Hajdukom.(hina/metro-portal)

12.05.2010. 10:47:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh