« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Suradnja Agronomskog fakulteta i IRB-a

Lakša realizacija domaćih i međunarodnih projekata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Institut Ruđer Bošković

,

IRB

,

znanost

,

Agronomski fakultet

,

Davor Romić

,

Mladen Žinić

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđera Boškovića (IRB) danas su potpisali Sporazum o suradnji, temeljem kojega će te dvije ustanove razvijati suradnju na zajedničkim domaćim i međunarodnim znanstvenim i aplikativnim projektima te se natjecati za dobivanje međunarodnih projekata.

Taj prvi posebni sporazum između IRB-a i jedne sastavnice zagrebačkog Sveučilišta, koji se temelji na Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i IRB-a iz 2007., danas su potpisali dekan Agronomskog fakulteta Davor Romić i ravnatelj IRB-a Mladen Žinić. Potpisivanju je bio nazočan i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Puno je razloga za sporazum i više je tema pred nama za suradnju, kao što je pitanje vode, tla, ekologije, GMO-a i dr., istaknuo je Žinić dodajući kako će u slučaju nekog pronalaska patent biti zajedničko intelektualno vlasništvo. Tim sporazumom IRB je otvorio svoja vrata i počeo širiti svoje djelovanje, dodao je Žinić.

Davor Romić napomenuo je kako Sporazum neće ostati samo na papiru te najavio zajedničke projekte, među kojima je i jedan o vodama. Imamo 198 doktora znanosti, a uz ljudski potencijal imao i materijalni potencijal, rekao je istaknuvši kako Fakultet i IRB imaju veće šanse za dobivanje međunarodnih projekata.

Rektor je pozdravio potpisivanje Sporazuma koji će znanstvenicima osigurati pogodnosti koje nude te dvije institucije. Bili bismo sretniji da je više takvih sporazuma potpisano, rekao je, izrazivši nadu da će taj sporazum biti putokaz i drugim fakultetima.

Sporazumom se, uz ino, regulira zajedničko korištenje opreme, suradnja na području obrazovanja, posebno na doktorskim i specijalističkim studijima, organizacija zajedničkih seminara, konferencija i simpozija te komercijalizacija rezultata rada na projektima. (HINA)

22.09.2008. 19:00:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh