« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
EUROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA

Danas središte Zagreba bez auta

Središnja će zona grada biti zatvorena za promet automobilima od 8 do 20 sati.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

Zelena akcija

,

Europski dan bez automobila

,

Zagreb bez automobila

U tom razdoblju promet će biti zatvoren u strogom centru, omeđenom ulicama: Trg bana Josipa Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana Josipa Jelačića.

U toj zoni promet će biti dopušten samo vozilima Hitne pomoći, vatrogascima, policiji, komunalnim vozilima, vozilima osoba s invaliditetom s prebivalištem u toj zoni, vozilima javnoga gradskog prijevoza i taxi-vozilima.

U 18 sati sa Cvjetnog trga krenut će tradicionalna "Zagrebačka žbica", kada će u organizaciji Grada i udruge "Bicikl" Zagrepčani voziti bicikle kroz gradsko središte.

Europski dan bez automobila, 22. rujna, i ove će godine, osim mnogih europskih gradova, prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi, među kojima su Vukovar, Zagreb, Bjelovar, Crikvenica, Kutina, Ivanić Grad, Koprivnica, Rijeka, Velika Gorica i Zabok.

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine obilježava od 16. do 22. rujna s temom "Čisti zrak za sve" (Clean Air for All).

Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija smatra da je za održiv promet u Zagrebu potrebno hitno poboljšati i unaprijediti javni gradski prijevoz, koji mora biti brži, redovitiji, točniji, dostupniji i udobniji kako bi se povećao broj korisnika. Udruga se zauzima i za tzv. Park&Ride sustav, tj. za izgradnju besplatnih parkirališta za automobile uz tramvajska okretišta i veće željezničke postaje u predgrađima.

Traži daljnju izgradnju povezanih biciklističkih staza i više parkirnih mjesta za bicikle u gradskome središtu i ispred javnih ustanova te da se spriječi izgradnja novih javnih garaža u centru Zagreba i da se one grade na rubu gradskog središta. Zelena akcija zauzima se i za liberalizaciju taksi usluga kako bi one pojeftinile te za izradu strategije prometnog razvitka Zagreba utemeljene na pozitivnim iskustvima europskih gradova i smjernicama europske Zelene knjige o gradskome prometu. (hina/metro-portal).

21.09.2008. 14:48:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh