« Film
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
KINO

Suptilna komika Jacquesa Tatija u kinu Tuškanac

Filmova Jacquesa Tatija započinje u srijedu antologijskom komedijom Moj ujak (1958), nagrađenom Oscarom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja

Jacques Tati
Jacques Tati (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

Jacques Tati

Kino Tuškanac nastavlja s radom programom filmova Jacquesa Tatija. Od srijede, 20. siječnja, do ponedjeljka, 25. siječnja, bit će prikazani filmovi Moj ujak (1958), Praznični dan (1949), Playtime (1967), Odmor gospodina Hulota (1953), Parada (1974) i Prometna gužva (1971).

Filmova Jacquesa Tatija započinje u srijedu antologijskom komedijom Moj ujak (1958), nagrađenom Oscarom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, a u Cannesu ovjenčanom Posebnom nagradom žirija. Riječ je prvom Tatijevom filmu u boji i filmu koji se smatra najuspjelijim ostvarenjem autorova opusa, kao i jednim od najboljih i najutjecajnijih filmova francuske i svjetske kinematografije 1950-ih.

Kino Tuškanac program nastavlja u četvrtak sjajnom komedijom Praznični dan (1949), u Veneciji ovjenčanom Međunarodnom nagradom za najbolji scenarij. Film je dugometražna verzija Tatijeva kratkog filma Škola za poštare iz 1947. godine. Tati i u ovom filmu izuzetno raspoloženo i razigrano tumači glavnu ulogu demonstrirajući majstorstvo u tjelesnoj glumi i neverbalnom humoru, baveći se pritom svojom omiljenom temom, odnosom čovjeka i suvremene tehnologije.

Na rasporedu u petak je Vrijeme igre (1967), jedan od najambicioznijih i najskupljih projekata francuske i europske kinematografije iz druge polovine 1960-ih. Posrijedi je svojevrsni nastavak autorova remek-djela i velikog hita Moj ujak, ujedno i zaključno poglavlje Tatijeve trilogije o gospodinu Hulotu. U ovom filmu autor nastavlja elaborirati nesnalaženje protagonista u svijetu kojim dominiraju suvremena tehnologija i arhitektura, a u tom se ponajviše oslanja na tradiciju nijemog filma, osobito na likove i filmove Charlieja Chaplina i Bustera Keatona. 

Subota u kinu Tuškanac donosi Odmor gospodina Hulota (1953), maestralnu komediju Jacquesa Tatija i zacijelo najpoznatiji film koji se bavi temom provođenja godišnjeg odmora. Posrijedi je prvi segment autorova petodijelnog ciklusa o doživljajima gospodina Hulota. Tati u svom drugom dugometražnom igranom filmu tumači svoj tipičan lik, visokog, šutljivog i nespretnog osobenjaka s lulom, pritom se iznimno inteligentno i maštovito satirično baveći ljetovanjem kao histeričnim razdobljem praktički prisilnog opuštanja i zabave.

U nedjelju slijedi komedija Parada (1974), Tatijevo posljednje dovršeno, ujedno i najmanje poznato ostvarenje. Posrijedi je pseudodokumentarno djelo o cirkusu, njegovim protagonistima i njihovim egzistencijama, kao i o cirkuskoj publici. Tati je film snimio u dobi od 65 godina, u suradnji sa švedskom televizijom, njime se oduživši švedskoj televiziji koja je financijski pomogla završavanje njegova filma Prometna gužva iz 1971. godine, nakon što se našao u financijski bezizlaznoj situaciji. 

Program Tatijevih filmova završava u ponedjeljak djelom Prometna gužva (1971), autorovim posljednjim kino-filmom i zaključnim poglavljem Tatijeva ciklusa o gospodinu Hulotu, kojeg je sam i tumačio. I u ovom ostvarenju autor ponovo maštovito, dinamično i vrlo duhovito uz izražen satirični odmak varira osnovnu temu ciklusa i svoj omiljeni motiv - otpor pomalo nespretnog i dobrodušnog „malog" i „običnog" čovjeka modernoj tehnologiji i potrošačkom mentalitetu ne samo tadašnjeg suvremenog društva.

19.01.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh