« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
UFF...

Supervulkan Europa se budi...

Ma koliko se pisalo i znalo o glasovitim vulkanima na jugu Italije, do najopasnijeg, kojeg neki uvrštavaju u kategoriju "supervulkana" Europe, se može doći i javnim prijevozom jer leži u predgrađu Napulja

Hoćemo li doživjeti erupciju supervulkana?
Hoćemo li doživjeti erupciju supervulkana? (Screenshot)
Više o

Napulj

,

Campi Flegrei

,

supervulkan Europe

,

kaldera

Vulkan Etna na Siciliji je opet aktivan, nedaleko prijeti i Vezuv. Ali i erupcija koja je uništila Pompeje bi bila tek novogodišnji vatromet ako se probudi neprimjetni, a zapravo najopasniji vulkan Europe kod Napulja.

Ma koliko se pisalo i znalo o glasovitim vulkanima na jugu Italije, do najopasnijeg, kojeg neki uvrštavaju u kategoriju "supervulkana" Europe, se može doći i javnim prijevozom jer leži u predgrađu Napulja.

Vulkan se zove Campi Flegre što na starogrčkom znači "Goruća polja". Vlada buka kao u nekoj tvorničkoj hali, neprestance ključa, a nad tim poljem se vije smrdljiva para koja zaudara po pokvarenim jajima. Ali inače, čitavo područje je razmjerno ravno i nimalo ne izgleda toliko prijeteće kao Vezuv koji se uzdiže dvadesetak kilometara istočnije. No stručnjake zapravo manje brine Vezuv, koliko upravo ta smrdljiva polja. Jer s ovog mjesta bi mogla izbiti upravo nepojmljiva katastrofa, piše Deutsche Welle.

Za usporedbu: mnogo toga se zna o izbijanju Vezuva godine 79. kada su uništeni Pompeji i Herculaneum. Geolozi su izračunali da je u toj erupciji izašlo oko četiri kubična kilometara stijenja i lave iz zemljine utrobe i uništilo sve živo oko sebe. Ali geolozi znaju da su i Campi Flegrei već jednom eksplodirali prije nešto manje od 40 tisuća godina. A u toj eksploziji nije izašlo četiri, nego 350 kubičnih kilometara lave i stijenja! Ostaci od te erupcije su nađeni i na obalama Crnog mora i srcu Rusije.

Još se u osamdesetima vidjelo da se na Campi Flegrei nešto opasno događa. Tlo se u razmjerno kratkom razdoblju podiglo za gotovo dva metra i tu nije trebao neki stručnjak da bi se to vidjelo.

Razina zemlje se ponovno podiže već 2013. kada je stupanj opasnosti podignut na razinu "žute". Znakovi su već alarmantni. Ali već je bilo uzdizanja bez erupcije kao u osamdesetima. A sada smo još daleko od onakvih pomicanja. Talijanski geolog Roberto Isaia nije baš tog mišljenja: zapravo baš on se Flegrejskim poljima usuđuje prići daleko bliže nego brojni turisti koji sve to fotografiraju iz sigurne udaljenosti i onda odlaze od "toga smrada".

I okolno stanovništvo živi u nekakvoj čudnoj opuštenosti: tu su živjeli i njihovi očevi i očevi njihovih očeva. Neće se valjda baš sada vulkan probuditi, barem ne dok su oni živi. Postoje planovi evakuacije, civilna zaštita uvijek iznova piše nove planove i nakon uzdizanja tla u osamdesetima je okolno stanovništvo doista evakuirano. Ali prolazili su dani, prolazili su tjedni pa su se i vratili i bez "službene" objave prestanka opasnosti.

Zemlja sve češće podrhtava, pritisak raste: "Trend potpuno jasno pokazuje prema gore", kaže geolog. Ova "goruća polja" nisu nikakva apstraktna opasnost, opasnost je posve realna, upozorava nas Isaia i iz naprtnjače vadi satelitske fotografije. "Pogledajte, čitavi dijelovi Napulja su zapravo na vulkanu, čak i stadion SSC Napoli, San Paolo je na vulkanu, možete li si to zamisliti?

Mjerenja i opservacije vulkana u pravilu mogu dati razmjerno dobru prognozu, hoće li doći do erupcije. Ali ta prognoza nikad nije 100 posto sigurna. Jedini savjet koji talijanski geolog može dati što učiniti ako dođe do erupcije tog super-vulkana na Flegrejskim poljima jest: "Bolje bi Vam bilo da ne budete ovdje."

Ali gdje, koliko daleko od Napulja? Geolog sliježe ramenima. Tko zna? Ali za svaki slučaj, niti Australija se ne čini tako lošom idejom.

07.07.2017. 10:30:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh