« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
IZLOŽBA

Sunčana Vran: Mogućnost odabira/ Predvorje kina SC

Diplomski rad pred posjetitelje stavlja upravo mogućnost odabira; posjetitelji mogu proći samo kroz jedna od troja vrata koja se pred njima nalaze...

Odaberite svoja vrata...
Odaberite svoja vrata... (Kultura promjene)
Više o

izložba

,

Kino SC

,

Sunčana Vran

,

Mogućnost odabira

SUNČANA VRAN - Mogućnost odabira

diplomska izložba, studij Grafike na ALU u Zagrebu u klasi izv. prof. mr. art Tanje Dabo 
predvorje kina SC; 6. - 13. 9. 2017.
otvorenje u srijedu, 6. rujna 2017. u 19 sati
Izložba je otvorena do 13. rujna 2017. radnim danom od 12 do 20 sati,subotom od 10 do 13 sati

Tema diplomskog rada Mogućnost odabira proizašla je iz fascinacije činjenicom da sitna, ponekad naizgled nebitna, odluka može odrediti u kojem će nas pravcu život odvesti. Zanima me kako sam dospjela ovdje gdje jesam. Koje su se ključne stvari dogodile u mom životu da on sada izgleda kako izgleda.

Diplomski rad pred posjetitelje stavlja upravo mogućnost odabira; posjetitelji mogu proći samo kroz jedna od troja vrata koja se pred njima nalaze. Kroz druga dvoja vrata ne smiju proći. Na posjetiteljima je da sami donesu odluku koja odabrati. Svaka vrata dovode do drugačijeg ambijenta.

Ideja je da svaki posjetitelj uvidi težinu i nepovratnost donošenja odluke - u ovom slučaju, odabir jedna između troja vrata. Može birati isključivo jednom - svaka odluka je nepovratna, a dobiveno iskustvo ne može se izbrisati.

Svaki posjetitelj trebao bi izabrati svoj vlastiti put i doživjeti (i vidjeti) drugačije stvari. Svakog posjetitelja njegove su vlastite odluke dovele do mjesta gdje je završio. Svatko doživljava svoj odabir - i ostaje zakinut za doživljajem ostatka izložbe - ostalih prostorija.

Svaki ambijent donosi drugačije iskustvo, drugačiju uspomenu. Ulaskom u bilo koju od prostorija, posjetitelj ulazi u mali svijet za sebe. U svakoj od prostorija nalaze se stvari koje bismo inače za- tekli u prirodi. Svaka od tih stvari za mene ima neko drugo značenje, asocijacije na nešto iz mog života. No, uopće nije bitno što one meni predstavljaju. Bitno je to da svaki posjetitelj doživi prostoriju na svoj način - bitno je samo to kakav oni doživljaj tog ambijenta odnesu kući. Da je zapamti onako kako on to želi. Ipak je ona produkt njegovih odluka, onoga što je sam odabrao.

No, koju god prostoriju posjetitelj izabrao, želim postići isti cilj - da posjetitelj uzme vremena koliku mu treba da upije sve što mu ambijent može pružiti. Da se ne boji zaboraviti na vrijeme, na to gdje se nalazi. Da bar na trenutak bude u nekom drugom svijetu - svijetu gdje je vrijeme stalo, gdje može isprazniti glavu od misli - ili se pak u njima izgubiti.

04.09.2017. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh