« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
WALES

Summit NATO-a u jeku krize s Rusijom

Čelnici zemalja članica NATO-a sastat će se danas i sutra u blizini Cardiffa u Walesu na summitu koji zbog krize u Ukrajini dolazi u trenutku najnapetijih odnosa s Rusijom od završetka Hladnog rata

Kakav će dogovor postići
Kakav će dogovor postići (Arhiva)
Više o

NATO

,

summit nato-a

,

ukrajinska kriza

,

ISIL

,

Islamska država

,

ruska kriza

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik Republike Ivo Josipović, a u izaslanstvu su i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Uz šefove država ili vlada 28 zemalja članica sudjeluju još i čelnici partnerskih zemalja, ukupno šezdesetak državnika. Skup se održava u luksuznom hotelskom kompleksu Celtic Manor, pokraj Newporta, tridesetak kilometara od Cardiffa. Na osiguranju sudionika summita angažirano je 9500 policajaca.

Obama i Cameron izražavaju jedinstvo oko krize u Ukrajini

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron izražavaju jedinstveni stav pružanjem podrške Ukrajini naspram Rusije, navodi se u članku koji je objavio dnevnik Times. Rusija je prekršila pravila ilegalnom i samoproglašenom aneksijom Krima i slanjem postrojbi na ukrajinsko tlo prijeteći i potkopavajući temelje suverene države, pišu dvojica čelnika. 

S Rusijom koja pokušava primorati suverenu državu da se odrekne prava na demokraciju i koja određuje njezinu budućnost putem oružja, trebali bismo podržati pravo Ukrajine na određenje vlastite demokratske budućnosti i nastaviti napore oko jačanja spremnosti Ukrajine, nastavljaju oni.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je da će čelnici zemalja članica na summitu donijeti odluku o jačanju nazočnosti Saveza u istočnoj Europi, u što su uključene udarne postrojbe koje se mogu brzo rasporediti u slučaju potrebe. Na summitu ćemo osigurati da Savez bude spreman i voljan braniti saveznike od bilo kakvog napada. Donijet ćemo Akcijski plan o pripravnosti (RAP), koji će NATO učini agilnijim nego što je ikad bio, rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare početkom tjedna u Bruxellesu. 

04.09.2014. 10:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh