« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Summit G8 prepustio teške odluke UN-u

Uspješni završetak ostavio otvorene probleme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

George Bush

,

G8

,

Toyako

,

MEM

,

MDG

,

James Meers

Trodnevni summit skupine industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8) u Japanu završio je u srijedu, a čelnici su prebacili teške odluke o klimatskim promjenama na Ujedinjene narode.

Domaćin summita Japan ocijenio je sastanak uspješnim i naglasio odluku članica skupine G8 da do 2050. prepolove globalnu emisiju stakleničkih plinova.

No to smanjenje emisije nije količinski precizirano jer se čelnici nisu mogli dogovoriti o početnoj godini s kojom će se razine emisija uspoređivati. Nisu se mogli dogovoriti ni o srednjoročnome smanjenju emisije, iako su se mnogi tomu nadali.

"Kad su klimatske promjene u pitanju, ovaj će summit biti zapamćen kao neuspješan", rekao je James Meers, analitičar u Centru Munkk, kanadskome tijelu koje ocjenjuje rezultate G8.

Summit u Toyaku, na otoku Hokkaidu, bio je dosad najveći i na njemu su sudjelovale 22 zemlje. Prvi put dosad, na zahtjev američkoga predsjednika Georgea Busha, G8 je održao i prošireni sastanak Velikih gospodarstava (MEM), na kojem su bili i Australija, Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Južna Koreja i Južnoafrička Republika.

Tijekom sastanka MEM-a u srijedu i bogate i zemlje u razvoju obvezale su se na ostvarenje "dugoročnoga globalnoga cilja smanjivanja emisije". Čelnici G8 bili su pod snažnim pritiskom da povećaju pomoć Africi i da ostvare UN-ove Milenijske razvojne ciljeve (MDG), da se prepolovi glad u svijetu i da do 2015. svako dijete ide u osnovnu školu.

G8 je pozvao i Iran da ugasi svoj nuklearni program, a u vezi s rastom cijene nafte, čelnici su se dogovorili da će održati specijalni forum koji će se baviti djelotvornom iskorištenošću energije i novim tehnologijama, te pozvali na gradnju novih nuklearnih elektrana.

Summit je izdao i priopćenje kojim se vlada zimbabveanskoga predsjednika Roberta Mugabea proglašava nelegitimnom, ali zbog ruskoga neslaganja nije jasno jesu li čelnici G8 postigli konsenzus o uvođenju novih sankcija Zimbabveu.

Idući summit održat će se na Sardiniji, a domaćin će mu biti talijanski premijer Silvio Berlusconi. (HINA/METRO)

09.07.2008. 22:31:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh