« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NAKON SJEDNICE VLADE

Šuker o Ini, MOL-u, obveznicama i proračunu

POGLEDAJTE VIDEO - Ne zanima me kako će INA platiti dug, može se zadužiti kao i svaka druga kompanija, poručio je ministar financija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/Cropix/Infopunkt)
Više o

INA

,

Ivan Šuker

,

MOL

,

državni proračun

,

euroobveznice

Hrvatska vlada na današnjoj telefonskoj sjednici donijela je odluku o izdavanju euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara.

Ministarstvo financija objavilo je 29. listopada 2009. godine izdavanje euroobveznica na rok od 10 godina i kamatu od 6,75 posto.

Više od polovice izdanja obveznica plasirano je za SAD (55 posto). Četvrtina izdanja plasirana je u Veliku Britaniju, 13 posto u ostale europske zemlje, te 7 posto u azijske države.

Ministar financija Ivan Šuker je zadovoljan što je Hrvatska uspjela izaći na američko tržište koje je ocijenio vrlo zahtjevnim i istaknuo da je ovaj potez puno bolji od onog što su napravile neke zemlje članice Europske unije.

Na pitanje namjerava li Hrvatska izaći na kinesko i japansko tržište, Šuker je odgovorio da se u ministarstvu planiraju sljedeći koraci i da će javnost o tome na vrijeme biti obaviještena.

"Ina mora platiti dug do kraja godine, odlučan je Šuker, a ako ne dobije rješenje o obročnoj otplati 'zna se što slijedi'. Dug Ine prema riječima samog ministra dosegao je oko 1,35 milijardi kuna, što je potencijalna opasnost za uspješno zatvaranje proračunske konstrukcije.

"Nismo blokirali račun Ine jer bi bilo neozbiljno prije turističke sezone uzrokovati probleme s opskrbom gorivom", objasnio je Šuker. Kako će Ina platiti dug ne zanima ministra, poručio je samo da se Ina, kao i sve ostale kompanije, može zadužiti na tržištu.

"O plinskom biznisu još se pregovara s MOL-om", kazao je kratko Šuker, ne želeći polemizirati s medijima, prema kojima je Vlada odustala od plinskog biznisa. (Infopunkt/metro-portal)

04.11.2009. 17:24:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh