« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SUNCE

Sufinanciranje solarnih kolektora u Primorsko-goranskoj županiji

Primorsko-goranska županija nastavlja projekt korištenja zelene energije u domovima

Sunčevi kolektori će se sufinancirati
Više o

sunčeva energija

,

sunčani kolektori

,

energija sunca

,

obnovljiva energija

,

Zelena energija u mom domu

Komadina je rekao da je Primorsko-goranska županija nastavila projekt korištenja zelene energije u domovima "Zelena energija u mom domu" te da je raspisan natječaj za 80-ak kućanstava kojima će županija, zajedno s općinama i gradovima, sufinancirati ugradnju sustava na biomasu i pelete ili solarnog sustava.

Župan je rekao da se sve županijske javne zgrade, njih 250, uvode u bazu javnih podataka u sklopu projekta koji provodi Regionalna energetska agencija. Po projektu koji se provodi u suradnji s UN-om, u bazu se unose podatci o potrošnji energije kako bi se vidjelo što se može poboljšati. Dosad su za 125 zgrada izrađeni tzv. energetski certifikati, rekao je župan i dodao da se u javnim zgradama u Hrvatskoj troši dvostruko više energije nego u sličnim zgradama u Europi.

Naveo je i da je u u tijeku projekt burze javnih krovova, po kojem će se što više županijskih zgrada ravnih krovova ponuditi privatnom sektoru za ugradnju solarnih sustava za proizvodnju električne energije koja bi se mogla prodavati HEP-u.

Na konferenciji je najavljen početak rada županijskoga Zavoda za hitnu medicinu koji će preuzeti zaposlenike i unaprijediti poslove hitne pomoći, koja je djelovala u sklopu Doma zdravlja. U sustavu će raditi gotovo 200 ljudi, a stajat će oko 38 milijuna kuna na godinu.

Po riječima zamjenice župana Nade Turina-Đurić, u sustavu dežurstava dosad je bilo problema s kadrovima, no u novom ih sustavu ne bi trebalo biti, a svi će biti zaposleni na neodređeno vrijeme.

Na konferenciji je rečeno i da će se Dom zdravlja Primorsko-goranske županije natjecati u sklopu programskog okvira Adriatic IPA za projekt "Centar za prevenciju i dijagnostiku kroničnih nezaraznih bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", vrijedan 2,4 milijuna.

 

 

31.10.2011. 18:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh