« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
POČETAK PROCESA

Suđenje počinje tri i pol godine nakon urušenja Kupske ulice

Optuženima se na teret stavlja kazneno djelo protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevnih radova

Kupska ulica
Kupska ulica (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Kupska ulica

,

Nenad Bach

,

Conex

,

Interkonzalting

Odgovorne osobe i tvrtke koje su optužene za ugrožavanje života stanara Kupske ulice pri čemu su počinile i materijalu štetu od oko 17 milijuna kuna, sutra će se naći u sudnici, prenosi Hina.

Optužnicom, koju je u ožujku 2010. podnijelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog propusta u izgradnji HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom, tereti se devet odgovornih osoba i tvrtke Tehnika, Conex i Interkonzalting.

Uz glavnog projektanta Nenada Bacha na optuženičkoj klupi Županijskog suda naći će se direktor Conexa Davorin Lovrenčić, voditelj radova u toj tvrtki Gabrijel Kostanjevečki, inženjer Tehnike Marija Perić, revident projekta Antun Szavitz-Nossan, nadzorni inženjeri Tonči Glavinić i Zoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević.

Na teret im se stavlja kazneno djelo protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevnih radova. Odvjetništvo tvrdi da su radove izvodili i nadzirali po izvedbenom projektu za koji su znali da nije u skladu s glavnim projektom te da ne ispunjava bitne sigurnosne zahtjeve propisane Zakonom o gradnji.

Istočni dio zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od 40-ak metara, na kojoj su radili, i dio Kupske ulice urušio se 23. rujna 2007. To je uzrokovalo nagao prodor vode i eroziju okolnog tla te djelomično urušenje obiteljske prizemnice u Kupskoj ulici 9, čime je ugrožen život stanara Kupske ulice, stambene zgrade i samo gradilište, tvrdi odvjetništvo.

Tijekom istrage na Županijskom sudu provedeno je i mješovito građevno-geološko-hidrološko ispitivanje, a osim okrivljenih ispitano je i 15 svjedoka.

Sudskim vijećem predsjedat će sutkinja Martina Maršić.

27.01.2011. 18:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh