« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
SUĐENJE

Suđenje Assangeu: test za slobodu medija

Londonski sud odlučiti će 4. siječnja hoće li osnivač Wikileaksa Julian Assange - nakon nepravednog suđenja - biti izručen SAD-u. Njemački političari traže se prekine totalna izolacija Assangea u zatvoru

Svašta mu se dogodilo...
Svašta mu se dogodilo... (Arhiva)
Više o

suđenje

,

Julian Assange

Samica u londonskom zatvoru maksimalne sigurnosti u Belmarshu - specijalni predstavnik UN-a za borbu protiv mučenja Nils Melzer čak govori o totalnoj izolaciji jer se zatvoreniku uskraćuje bilo kakav kontakt s drugim zatvorenicima i s vanjskim svijetom. U samici se nalazi Australac Julian Assange. Iza njega je sedam godina azila u veleposlanstvu Ekvadora, a pred njim prijetnja da će ostatak života provesti iza američkih zatvorskih zidova - pod uvjetima koje Melzer opisuje kao mučenje.

Juliana Assangea američke vlasti već 10 godina progone kao neprijatelja države. Otkrio je njihove mračne tajne. Sutkinja Vanessa Baraitser će 4. siječnja objaviti u Londonu odluku hoće li ovaj istraživački novinar biti izručen SAD-u.

Za Margit Stumpp, zastupnicu Zelenih u Bundestagu, ovaj postupak je „vatreno krštenje za zapadnu zajednicu vrijednosti". Zajedno s nekim zastupnicima SPD-a, CDU-a, FDP-a i Ljevice, Stumpp je 21. prosinca osnovala grupu u Bundestagu pod nazivom „Sloboda za Juliana Assangea".

Ona je za DW rekla da se postupkom za ekstradiciju „krše načela pravne države". To pokazuje već i činjenica da joj kao promatračici procesa nije bio omogućen pristup suđenju „Često sam bila u Turskoj, i nisam imala nikakvih problema s ulaskom u sudnicu", kaže Stumpp - usporedba koja baš nije ugodna za Veliku Britaniju.

Diktatori se raduju

Diktatori su odavno shvatili: progon Julana Assangea uvelike podriva kredibilitet zapadnog svijeta kao zagovornika ljudskih prava. Tako je primjerice početkom studenog dopisnica BBC-a Orla Guerin postavila predsjednika Azerbejdžana Ilhamu Alijevu kritička pitanja o slobodi medija u njegovoj zemlji. Na to joj je on uzvratio da, s obzirom na tretman Assangea, Engleska nema pravo  drugim državama držati predavanja o ljudskim pravima i slobodi medija.

Nils Melzer nije samo posebni izaslanik UN-a za borbu protiv mučenja, on predaje i međunarodno pravo na Sveučilištu u Glasgowu i upoznat je sa britanskim pravom. Njegova ocjena obračuna sa Assangeom je poražavajuća: „Proces jasno krši osnovne standarde ljudskih prava, pravila sudskog procesa i vladavinu zakona."

Za Melzera je motiv za takvo ponašanje očigledan, imajući u vidu Assangeova otkrića o američkim „ratnim zločinima, korupciji i drugim ozbiljnim zločinima": „SAD pokušavaju kriminalizirati istraživačko novinarstvo, a Velika Britanija tu nažalost slijedi SAD".

Melzer je 21. prosinca apelirao na američkog predsjednika Donalda Trumpa da pomiluje Assangea u svojim posljednjim danima u Bijeloj kući. Za sada nije dobio odgovor.

Branitelji ljudskih prava su šokirani

Nevladina organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica (ROG) pomno prate čitav postupak. Christian Mihr glavni direktor ROG-a u Njemačkoj, za DW kaže da se to odvija pod „potresnim okolnostima". On je više puta bio u Londonu radi praćenja procesa i optužuje britanske vlasti da „sustavno pokušavaju spriječiti međunarodne promatrače da rade svoj posao".

Čak je i najprije zajamčeni pristup video prijenosu procesa bio otkazan kratko pred sam početak. Malobrojnim promatračima nije bilo dozvoljeno da uđu u samu sudnicu i morali su gledati loš video prijenos u odvojenoj sobi, pod izuzetno neugodnim uvjetima i na hladnoći. Rezultat: na kraju je ROG bila jedina nevladina organizacija koja je bila prisutna na sudu svakog dana suđenja.

Što se tiče presude, Mihr kaže: „Oduvijek sam govorio da je ovo politički proces. To znači: postoji politički pritisak. A to znači - koliko god to bilo tužno i tragično - da ne bih bio iznenađen kada bi sud odobrio izručenje".O iskazima svjedoka, većinom obrane, šef ROG-a Mihr kaže da je postalo ne samo jasno da se tu radi o „pitanju slobode medija", već da je to i „pitanje života i smrti Juliana Assangea". Psiholozi i psihoterapeuti, pa čak i psihijatar tužilaštva govorili su o veoma problematičnom zdravstvenom stanju Assangea. „U uvijetima totalne izolacije postoji akutni rizik od suicida", rekao je Mihr.

Žalbeni postupak - do Europskog suda

Bez obzira na presudu, obje strane imaju mogućnost podnošenja žalbe. Poslije dvije instance u Velikoj Britaniji, postupak izručenja mogao bi završiti pred Europskim sudom za ljudska prava. Do odgovora na pitanje hože li Julian Assange biti izručen SAD-a mogle bi proži još godine.

Zbog toga je Nils Melzer 8. prosinca službeno pozvao britanske vlasti da Assangea odmah puste iz zatvora. Vlasti Velike Britanije mogle su ga staviti i u kućni pritvor dok traje postupak izručenja. Melzer naglašava da Assange nije osuđivani zločinac, već je preventivno zatvoren dok se ne donose odluka u vezi s izručenjem.

Za to postoje istaknuti primjeri i to baš u Velikoj Britaniji: čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu devedesetih je godina bilo dozvoljeno da udobno čeka na okončanje svog postupka za izručenje u jednoj vili u okolici Londona. Masovni ubojca je čak mogao naručio svećenika za Božić, koji je posebno za njega stigao specijalnim avionom iz Čilea.

03.01.2021. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh