« Svijet
objavljeno prije 12 godina
SUKOB OKO NAFTE

Sudan povukao vojsku iz spornog teritorija

Ujedinjeni narodi potvrdili su da je Sudan povukao vojsku iz pokrajine Abyei oko koje se spori s Južnim Sudanom

Fotografija vijesti
Više o

nafta

,

UN

,

Sudan

,

Južni Sudan

,

pogranični spor

Ujedinjeni narodi potvrdili su u utorak navečer da se sudanska vojska povukla iz pokrajine Abyei oko koje se spore Sudan i Južni Sudan čime je završena godina dana okupacije te regije, javlja Hina.

"Prijelazna sigurnosna snaga UN-a za Abyei (FISNUA) potvrdila je da je povlačenje sudanskih oružanih snaga (SAF) iz pokrajine Abyei završilo kasno navečer u utorak", rekao je Kieran Dwyer, glasnogovornik UN-a.

Povlačenje je obavljeno na dan kada su u Adis Abebi u Etiopiji obnovljeni mirovni pregovori između dviju susjednih država. Pregovori su bili prekinuti u travnju zbog silovitih sukoba između Sudana i Južnog Sudana koji su prijetili prerastanjem u otvoreni rat.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je obje zemlje na prekid neprijateljstva duž granice te na nastavak pregovore o pitanjima otvorenima pošto se jug Sudana otcijepio u srpnju 2011. čime je nastala država Južni Sudan.

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je da se Sudan "odmah i bezuvjetno povuče" iz pogranične zone Abyeija, a rezolucijom je za šest mjeseci produljen mandat UN-ovoj sigurnosnoj snazi u toj zoni.

30.05.2012. 10:16:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh