« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
SUD PRAVDE REPUBLIKE

Sud u Francuskoj istražit će čelnicu MMF-a

Lagarde je osumnjičena da je kao ministrica financija 2008. godine prekoračila ovlasti pokušavajući riješiti jedan sudski spor u kojem je sudjelovao prijatelj Nicolasa Sarkozyja

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

MMF

,

Christine Lagarde

Posebni francuski sud za suđenja ministrima, tzv. Sud pravde Republike, naložio je istragu Christine Lagarde o njezinoj ulozi u nagodbi o isplati teškoj 285 milijuna eura poznatom poduzetniku i prijatelju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, piše Hina.

Lagarde je osumnjičena da je kao ministrica financija 2008. godine prekoračila ovlasti pokušavajući riješiti 15-godišnju sudsku trakavicu između poduzetnika Bernarda Tapiea i državne banke Credit Lyonnais.

Lagarde, koja je u srpnju zamijenila Dominiquea Strauss-Kahna na čelu MMF-a, opovrgnula je da je učinila bilo što pogrešno odobrivši isplatu 285 milijuna eura naknade Bernardu Tapieu kako bi se riješio dugotrajni pravni spor s bivšom državnom bankom.

Lagardin odvjetnik rekao je da pokretanje istrage "nije nekompatibilno" s njezinom novom dužnosti.

"Procedura ni na koji način nije nekompatibilna s njezinom sadašnjom dužnosti izvršne direktorice MMF-a", rekao je Yves Repiquet.

Istražni suci sada mogu pozvati Lagarde na ispitivanje, a cijeli bi proces mogao potrajati mjesecima ili čak godinama.

"Istraga bi mogla trajati jako dugo, možda i nekoliko godina jer treba ispitati mnogo svjedoka, među njima i Lagarde, koja bi također mogla biti osumnjičena", rekla je Virgine Duval, glavna tajnica sindikata sudaca USM.

Lagarde je naslijedila Strauss-Kahna pošto je on u svibnju podnio ostavku nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u New Yorku.

04.08.2011. 17:20:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh