« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NARAVNO

Sud odlučio da stjuardese Croatia Airlinesa smiju štrajkati

Uprava Croatia Airlinesa podnijela je zahtjev za zabranom štrajka, no Županijski sud u Zagrebu proglasio je zahtjev neosnovanim

stjuardese štrajk
stjuardese štrajk (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Croatia Airlines

,

Ivan Mišetić

,

stjuardese

,

srčane deformacije

Zahtjev Uprave Croatia Airlinesa za zabranom štrajka stjuardesa je odbijen. Odlučio je tako danas Županijski sud u Zagrebu. Predsjednik Uprave Ivan Mišetić podnio je zahtjev za zabranom štrajka i naknadom štete, tvrdeći da je štrajk koji organizira Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova nezakonit, no sud je odbio zahtjev kao neosnovan.

Stjuradese i stjuardi stoga mogu nastaviti sa štrajkom zbog kojeg su jutros otkazani svi letovi za Beč, Podgoricu, Prištinu, Zadar i Pulu. SKOZ će uskoro uputiti dopis Mišetiću sa zahtjevom za nastavkom pregovora kako bi se postigao dogovor i prekinuo štrajk.

Croatia Airlines, pak, poručuje da će štrajkom biti pogođeno 24.000 putnika. Putnici s izravnih međunarodnih letova iz jadranskih zračnih luka, do krajnjih će odredišta biti prevezeni preko Zagreba čime će im biti produženo vrijeme putovanja. Unatoč štrajku, danas su iz Zagreba poletjeli zrakoplovi za Zürich, Kopenhagen, London, Frankfurt, Amsterdam, Pariz, Bruxelles i München. Također su obavljeni domaći letovi iz Splita i Dubrovnika, te iz Sarajeva i Skopja za Zagreb.

Izravna šteta koja nastaje zbog operativnih razloga odvijanja prometa u ovim uvjetima, kao i otkazivanja putovanja i skrbi o putnicima, na razini četiri dana iznosi 29 milijuna kuna, kaže se u priopćenju. Croatia Airlines dužan je plaćati i troškove prihvata i otpreme zrakoplova kao da se redovno leti. Također, Croatia Airlines plaća troškove hotelskog smještaja za posade koje su trebale letjeti, a ostale su prizemljene.

Štrajk izaziva golemu štetu hrvatskom turizmu i ruši ugled Republike Hrvatske kao izrazito turističke zemlje. Trpe i jadranski hoteli kojima su turisti otkazali rezervacije zbog nemogućnosti da stignu do svojih odredišta. Zračne luke gube prihode od putničkih taksi, a kontrola leta prihode od terminalnih naknada, stoji u priopćenju.

Croatia Airlines podsjeća putnike da zbog štrajka kabinskog osoblja kompanija na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com objavljuje listu planiranih letova u vrijeme štrajka. Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 - 1) 6676 555 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 14:49:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh