« Fun
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Nema više muke

Stvorena formula za savršeno parkiranje

Oni koji se muče s parkiranjem automobila napokon su dobili pomoć - znanstvenici su stvorili matematičku formulu koja pokazuje kako to savršeno obaviti

klikni za uvećanje
klikni za uvećanje (Telegraph)
Više o

parkiranje

,

formula

,

jednadžba

Jednadžba je rezultat suradnje kompanije Vauxhall Motors i profesora matematike Simona Blackburna. Profesor Blackburn načinio je formulu koja bi trebala rješti i najzamršenije slučajeve parkiranja.

No, prosječni bi vozač mogao bi biti više zbunjen korijenima, zagradama i simbolima unutar jednadžbe nego samim izvršavanjem parkiranja. Naime, formula je stvorena nakon što je anketa kompanije Vauxhall pokazala da 57 posto vozača nema samopouzdanja u svoje vještine parkiranja, a 32 posto bi radije produžilo dalje nego se mučilo s parkiranjem u mali prostor.

˝Ovo je odličan primjer kako nam matematika može pomoću u rješavanju problema koje svi imamo. Pomoću nje možemo shvatiti način na koji je moguće izvesti savršeno parkiranje. Ako razumijete dimenzije u kutove vašeg vlastitog vozila, onda možete parkirati na siguran i dobar način˝, objašnjava profesor Blackburn.

Formula počinje korištenjem radijusa kruga okretaja automobila te međuosovinskim razmakom vozila. Tada, koristeći duljinu 'nosa' automobila sa širinom susjednog automobila, formula izračunava koliko je prostora potrebno da biste parkirali automobil.

Što znače simboli u formuli? Slovo r označava promjer skretanja vozila, l udaljenost između prednjih i stražnjih kotača, k udaljenost od prednjih kotača do branika, a w udaljenost vašeg vozila od drugog parkiranog vozila. Primjenjujući ovu formulu, možete izračunati kada točno okrenuti volan kako bi s vašim vozilom izveli savršeni manevar parkiranja.  

13.12.2009. 17:18:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh