« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
FRKA?!

Stvoren stroj koji uspješno imitira ljudski mozak

Znanstvenici su stvorili stroj koji imitira način na koji uči ljudski mozak što predstavlja napredak u istraživanju umjetne inteligencije

Moramo li se početi bojati?
Moramo li se početi bojati? (Wikipedia)
Više o

AI

,

umjetna inteligencija

Novi pristup koji su otkrili stručnjaci s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) i Sveučilišta u New Yorku i Torontu imitira način na koji ljudski mozak prima i razumije nove koncepte.

Aktualni informatički programi mogu prepoznati ljudski glas ili prepoznati predmete na temelju izloženosti velikoj seriji primjera iz kojih mogu izvući asocijacije.

Ljudski način učenja

Tako je taj program, isto kao ljudi, sposoban brzo učiti slova različitih jezika i generalizirati ono što je naučio.

"Prvi puta mislimo da smo dobili informatički sustav koji je sposoban naučiti velik broj vizualnih koncepata što se ne razlikuje puno od načina na koji uče ljudi", pojasnio je na telekonferenciji za novinare Joshua Tenenbaum, profesor na MIT-u.

"Prije nego što krenu u školu, djeca uče prepoznavati nove pojmove polažeći od samo jednog primjera i na temelju toga mogu stvarati nove", kaže on, ali dodaje da su još ipak "daleko od toga da stvorimo računalo koje bi bilo jednako inteligentno kao ljudsko dijete".

11.12.2015. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh