« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
širi se prosvjed

Studenti blokiraju nastavu i na Fakultetu političkih znanosti

Zadarski studenti se spremaju na spavanje, danas su im se pridružili i osječki i riječki te studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti
Zadarski studenti se spremaju na spavanje, danas su im se pridružili i osječki i riječki te studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti (Jure Mišković/CROPIX)

Studenti su danas proglasili blokadu nastave i na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti solidarizirajući se s kolegama s Filozofskog fakulteta u zahtjevu za ukidanjem školarina, ali i zahtijevajući preispitivanje cjelokupnog Bolonjskog procesa.

Unatoč deklarativnoj studentskoj blokadi koju je izglasalo 200-tinjak od ukupno oko 2000 studenata Fakulteta političkih znanosti, nastava je, po izjavi prodekanice Lidije Kos-Stanišić, danas na tom fakultetu održana za sve one koji nisu sudjelovali u prosvjedima.

U proglasu koji su nakon skupa, u organizaciji Nezavisne studentske inicijative pri tom fakultetu, prosvjednici pročitali novinarima traži se ukidanje naplaćivanja visokoškolskog obrazovanja na svim razinama (preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj). Navode i da je uvođenje Bolonjskog procesa označilo ulazak u eru globalizacije visokog školstva, u kojoj je znanje postalo u prvom redu tržišno zanimljiva roba koja dezintegrira višestoljetne osnove europskog studija.

Studenti ističu da "preuzimaju svoj dio odgovornosti u obrani općedruštvenih interesa od komercijalizacije i socijalne polarizacije", ali i od gušenja kritičke misli koja je presudna za razvoj društvenih i humanističkih znanosti. Na solidarnost pozivaju sve profesore Fakulteta političkih znanosti, dekana i rektore hrvatskih sveučilišta u artikulaciji i realizaciji zajedničkih ciljeva.

Po uzoru na studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i studenti Fakulteta političkih znanosti kažu da će svake večeri održavati plenum na kojemu će zauzeti službena stajališta i odlučivati o daljnjem tijeku prosvjeda.

23.04.2009. 19:59:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh