« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KOSOR TVRDI:

Struja i kruh neće poskupjeti do kraja godine

Premijerka Kosor je na sjednici Vlade izjavila kako nema razloga za poskupljenje kruha, a i cijena struje se ove godine neće mijenjati

Kosor Vlada
Kosor Vlada (Ranko Šuvar / CROPIX)
Više o

Vlada

,

Jadranka Kosor

,

poskupljenje struje

,

poskupljenje kruha

Premijerka Jadranka Kosor i na početku današnje sjednice Vlade izjavila je da do kraja godine struja neće poskupjeti te kako nema razloga za poskupljenjem kruha. "Do kraja ove godine cijena struje neće rasti, neće se povećavati", kazala je Kosor na početku prve sjednice Vlade nakon godišnjeg odmora.

Pritom je ponovila i kako nema razloga za poskupljenje kruha te najavila da će se idući tjedan održati i sastanak vezan za cijene prehrambenih proizvoda.

"Vlada smatra da razloga za poskupljenje kruha nema, a u vezi s tim i drugim prehrambenim artiklima razgovarat ćemo idućih dana", rekla je Kosor ponavljajući kako u Vladi smatraju da bi cijena kruha u nekim segmentima mogla biti i manja.

Sve koji odlučuju o cijeni kruha i drugih glavnih prehrambenih artikala premijerka je pozvala da "dobro promisle prije nego što donesu bilo kakvu odluku o poskupljenju". To će biti i njihov prilog Programu gospodarskog oporavka, kazala je.

Čobanković: Kruh bi mogao biti i jeftiniji

Da nema razloga za poskupljenjem kruha ustvrdio je i ministar poljoprivrede Petar Čobanković i poručio da će "učiniti sve u svom resoru da ne dođe do povećanja već do korekcije cijene, ali na dolje". Podsjetio je pritom da je sadašnja cijena pekarskih proizvoda formirana 2008. kad je cijena brašna i pšenice od gotovo dvije kune bila najviša, a danas je daleko niža nego tada.

Ministar poljoprivrede kaže i kako u strukturi troškova pekarskih proizvoda brašno sudjeluje s oko 15 posto te da je prosječna cijena kilograma pekarskih proizvoda (u kojem su štruca kruha, nekoliko peciva i jedna krafna) oko 14 kuna.

Cijena pšenice i brašna ne može biti osnova za povećanje cijene kruha, rekao je Čobanković dodajući tomu da najava da neće biti povećanja cijene struje također znači da nema potrebe za povećanjem cijene pekarskih proizvoda.

Veći udio u cijeni kruha od brašna ima trgovina i tu je prostor za "korekciju cijena kruha prema dolje", kazao je Čobanković napominjući i kako problem povrata kruha moraju riješiti proizvođači i prodavači.

"Priče o povratu kruha nešto je što moraju riješiti proizvođači i prodavači između sebe. Ne može vrijednost ukupnog povrata kruha biti jednaka vrijednosti ukupno proizvedene pšenice u Hrvatskoj", kazao je.(hina/metro-portal)


19.08.2010. 16:17:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh