« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
DAMIR TRUT:

Stručnjaci su procijenili da na poplavljena područja ne treba slati vojsku

Snage na terenu bile su dovoljne, vladale su situacijom, a svi unesrećeni bili su u potpunosti zbrinuti, izjavili su iz DUZS-a

Damir Trut, ravnatelj DUZS-a
Damir Trut, ravnatelj DUZS-a (Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

poplave

,

DUZS

,

Damir Trut

,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

,

Stjepan Huzjak

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut izjavio je danas novinarima da vojska nije bila uključena u pomoć ljudima na poplavljenim područjima jer su stručnjaci na terenu procijenili da je nije potrebno uključivati.

"To je jedini razlog - znači da postoji dovoljno snaga na terenu koje su bile uključene i koje su mogle vladati situacijom koja je tamo bila", rekao je Trut novinarima u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja DUZS-a, gdje je predstavnicima 12 gradova uručio ključeve posljednjih 16 novih vatrogasnih vozila iz vladina programa nabave 210 vatrogasnih vozila.

Trut je na upit novinara odgovorio da predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora Ranko Ostojić s punim pravom od njega može tražiti izvješće i da će mu on to izvješće i podnijeti. Dodao je da razumije zabrinutost javnosti, ali ponavlja da je procjena odgovornih, stručnih ljudi na terenu bila kako nije potrebno uključivati Oružane snage RH.

Na upit novinara misli li da je na teren na poplavljena područja bilo potrebno slati vojsku i da to još treba učiniti, zapovjednik Civilne zaštite Republike Hrvatske i pomoćnik ravnatelja DUZS-a Stjepan Huzjak je odgovorio kako je stanje takvo da je sustav snaga koji je na raspolaganju zadovoljavajući. Dodao je da je stanovništvo "u potpunosti zbrinuto" i da mu se svakodnevno osigurava potrebna liječnička skrb i dostava hrane.

Trenutačni razvoj događaja, po procjeni mjerodavnog stožera koji na terenu svaki dan prati stanje, govori da su te snage sasvim dostatne, istaknuo je Huzjak. Dodao je da je uz njih na poplavljenom području Like bilo i 300 vatrogasnih pripadnika s područja Ličko-senjske županije te dovoljno čamaca.

Rekao je i da je DUZS od samog početka pratio stanje u suradnji s mjerodavnim institucijama - Hrvatskim vodama i čelnicima jedinica lokalne samouprave te koordinirao potrebne snage. DUZS je mjerodavnome stožeru stavio na raspolaganje 80 pripadnika državnih interventnih postrojba s vrlo kvalitetnom spasilačkom opremom, istaknuo je Huzjak.

Izvijestio je da DUZS i dalje prati stanje na poplavljenom području te da su s njima u vezi kako bi se vrlo brzo "sve te snage iskoristile u sanaciji terena".

Dodao je kako može razumjeti nezadovoljstvo pojedinaca na poplavljenim područjima, ali tu vodu nije bilo moguće zaustaviti.

"Ono što je moguće jest da kvalitetno promišljamo sustav preventivnih mjera, što i kako dalje da se to ne bi događalo jer - ako dođe do sličnih hidrometeoroloških okolnosti - ponovno će biti slična situacija jer sustav te rijeke je takav da tu ne pomažu ni vreće s pijeskom ni bilo koje druge mjere", rekao je Huzjak.

Rekao je da novac iz proračuna namijenjen operativnim službama osigurava rad svim službama i nabavu nužnih i predviđenih sredstava. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 18:13:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh