« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
INICIJATIVE

Strogom kontrolom do rjeđeg cijepljenja

U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine ide i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine

Jeste li cijepili svog peseka?
Jeste li cijepili svog peseka? (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

cijepljenje pasa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinjapozivaju sve, neovisno o tome skrbe li za neku životinju ili ne, na potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine.

Prijatelji životinja traže provedbu Zakona o zaštiti životinja, odnosno da sve lokalne zajednice ispune svoju obavezu i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja. Danas u mnogim sredinama postoji velik broj pasa koji nisu označeni mikročipom, a time nisu niti cijepljeni, što je opasno za pse i ljude.

Luka Oman, predsjednik Udruge i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, ističe: „Mikročipiranje štenaca ne treba vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, već treba propisati da psi moraju biti označeni mikročipom ranije. Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana. Kontrolom miročipiranosti i procijepljenosti ostvaruju se preduvjeti da se psi cijepe prema uputama proizvođača, a ne svake godine, što je od općeg interesa."

Naime, nepravedna je situacija da mikročipirani psi moraju biti nepotrebno i prekomjerno cijepljeni svake godine, a građani koji izbjegavaju izvršenje zakonske obaveze mikročipiranja pasa ujedno izbjegavaju i obavezu cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što mora postati nedopustivo.

WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, izdala je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.

U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine ide i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.

Stoga, povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, iz udruge Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr te upozoravaju na zakonsku obavezu lokalnih zajednica da provedu kontrolu mikročipiranosti pasa, a pozivaju i građane da prijave nadležnim institucijama ako sumnjaju da neki pas nije mikročipiran i time nijednom cijepljen.

25.09.2019. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh