« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Strašne žene sve u 16: Diana Budisavljević

Zbog epidemioloških ograničenja okupljanja, program će za širu javnost uživo iz Šesnaestice biti emitiran putem VoxFeminae Facebook stranice, s početkom u 18h.

Strašne žene
Strašne žene (Arhiva)
Više o

Strašne žene

,

Fierce Women

Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, u petak 23. listopada organizira online predavanje posvećeno sjećanju na humanitarku i heroinu Dianu Budisavljević, na obljetnicu njenog prvog dnevničkog zapisa. Predavanje će održati Nataša Mataušić, uz moderaciju Sanje Horvatinčić.

Nataša Mataušić predavanje će bazirati na svojoj knjizi 'Diana Budisavljević: Prešućena heroina Drugog svjetskog rata', te će se usredotočiti na djelovanje ove zagrebačke humanitarke i socijalne aktivistkinje, porijeklom iz Austrije, čiji je predani rad, uz pomoć mreže suradnika, uključivao akcije spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora. U uvjetima ratnih razaranja Budisavljević je prikupljala pomoć u obliku novčanih priloga, hrane, lijekova i odjeće zatočenim ženama i djeci u logorima, a potom je organizirala izvlačenje majki i djece iz logora te udomljavanje i uzdržavanje nezbrinute logoraške djece. Vodila je evidenciju o čak 12 tisuća djece i njihovim majkama koje su odvedene na prisilni rad u Njemačku, a prikupljeni podaci su u konačnici omogućili ponovno spajanje ratom razdvojenih obitelji.

Nataša Mataušić muzejska je savjetnica u Hrvatskom povijesnom muzeju, voditeljica Zbirke fotografija, filmova i negativa. Autorica je više od 30-ak muzejskih izložbi od kojih je izložba 'El shatt - zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, 1944.-1946.', koju je organizaciono i stručno vodila, osvojila nagradu Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji izložbeni projekt za 2008. godinu. Suautorica je stalnog postava Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, te autorica Spomen sobe posvećenoj Batinskoj bitci u Batini. Predsjednica je Upravnog vijeća Spomen područja Jasenovac od 1997. godine, te članica IHRA-e (internacionalne organizacije za sjećanje na Holokaust) u MMWG (radnoj grupi za memorijalne muzeje). Od 2011. godine članica je međunarodne ekspertne grupe za izradu novog združenog postava republika bivše Jugoslavije u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau. Aktivno je sudjelovala na 20-ak znanstveno-stručnih skupova koji se bave temama Drugoga svjetskoga rata, kulturom sjećanja, muzeologijom te fotografijom i filmom kao izvorima za proučavanje povijesti. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova te nekoliko knjiga i muzejskih kataloga od kojih se mogu izdvojiti: 'Jasenovac - radni logor i logor smrti', Zagreb, 2003., 'Jasenovac - Fotomonografija', Zagreb, 2008., 'Jasenovac - Brief History', Zagreb, 2011., 'Žene u logorima NDH', Zagreb, 2013., 'Fond filmske građe u Zbirci fotografija, filmova i negativa', Zagreb, 2004., 'El shatt - zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, 1944.-1946.', Zagreb, 2008. U ožujku 2020. obranila je doktorat pod nazivom 'Diana Budisavljević i građanska akcija spašavanja djece žrtava ustaškog terora' i stekla naziv doktorice znanosti.

Razgovor s Natašom Mataušić moderirat će Sanja Horvatinčić, poslijedoktorandica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bavi se modernom memorijalnom skulpturom i arhitekturom te podukcijom povijesti kroz kulturne prakse u socijalističkoj Jugoslaviji.

Za više informacija o programu, te notifikaciju uoči početka emitiranja, priključite se Facebook eventu predavanja: https://www.facebook.com/events/689717118627047

Pored obilježavanja prvog dnevničkog zapisa, dodan povod predavanju recentno je izdanje ekspanzije za društvenu igru 'Fierce Women' (WoW Cards) u koju je uvrštena ilustracija Diane Budisavljević, autorice Ane Salopek.

Događaj 'Strašne žene sve u 16: Diana Budisavljević' se organizira u sklopu projekta 'Strašne žene' kojeg financijski podupire Ured za kulturu Grada Zagreba. Društveno kulturni centar 'Šesnaestica' korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova.

20.10.2020. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh