« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
WOW!

Strašne posljedice erupcije Vezuva

Vitrifikacija, navodi se u studiji, je proces u kojemu materijal izgara na visokoj temperaturi da bi zatim bio naglo ohlađen

Zapanjujuće!
Zapanjujuće! (Arhiva)
Više o

vezuv

,

Pompeji

Ekstremna vrućina od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija.

Vulkan je erumpirao 79. godine. Katastrofalna erupcija odnijela je tisuće života i uništila rimska naselja nedaleko od današnjeg Napulja. Grad Herkulanej nestao je u erupciji.

Skupina znanstvenika proučavala je ostatke jedne od žrtava, iskopane u Herkulaneju šezdesetih godina, prenosi BBC. Studija, objavljena u četvrtak u časopisu New England Journal of Medicine, kaže da su iz žrtvine lubanje izvučeni fragmenti staklenog, crnog materijala.

Znanstvenici koji su radili na studiji vjeruju da je crni materijal zapravo čovjekov mozak pretvoren u staklo. Vitrifikacija, navodi se u studiji, je proces u kojemu materijal izgara na visokoj temperaturi da bi zatim bio naglo ohlađen. Na taj način se materijal pretvara u staklo.

"Očuvani ostaci drevnog mozga su krajnje rijetko otkriće", rekao je dr. Pietro Paolo Petrone, forenzični antropolog na napuljskom sveučilištu Federico II i autor studije.

"Ovo je dosad prvo otkriće drevnog ljudskog mozga koje je vrućina pretvorila u staklo."

Žrtva, za koju se vjeruje da je muškarac srednjim dvadesetim godinama, pronađena je kako "leži na drvenom krevetu, zatrpanom vulkanskim pepelom" u Herkulaneju. Vjerojatno ga je trenutačno ubila erupcija, kazao je dr. Petrone.

Analiza spaljenog drveta pronađenog nedaleko od ostataka žrtve pokazala je da je bila dostignuta maksimalna temperatura od 520 stupnjeva Celzija.

To pokazuje da je "ekstremna vrućina uspjela spaliti tjelesnu masnoću i da je došlo do isparavanja mekih tkiva" prije "naglog pada temperature", kaže se u studiji.

"Otkriće staklastog materijala u glavi žrtve, proteina ljudskog mozga i masnih kiselina koje se nalaze u ljudskoj kosi, ukazuje na termički inducirano očuvanje postakljenog tkiva ljudskog mozga", stoji u studiji.

Stakleni materijal nije pronađen na drugim lokacijama na području arheoloških iskapanja. Arheolozi stoljećima istražuju ostatke Herkulaneja i Pompeja koji su uništeni u erupciji Vezuva.

24.01.2020. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh