« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŽELE PROMJENE

Stranka desnog centra Fidesz pobjeđuje na mađarskim izborima

Stranka koju vodi bivši premijer Viktor Orban dobila je uvjerljivih 52,8 posto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora

(Wikipedia)
Više o

mađarska birališta

,

Mađarska izbori

Stranka desnog centra Fidesz premoćno je pobijedila u nedjelju u prvom krugu parlamentarnih izbora u Mađarskoj s 52,8 posto glasova, pokazali su privremeni rezultati, javile su agencije.

Nacionalno izborno povjerenstvo priopćilo je kako je stranka koju vodi bivši premijer Viktor Orban dobila 52,8 posto glasova u nedjeljnom prvom krugu izbora dok je iza nje na drugom mjestu vladajuća Socijalistička stranka s 19,3 posto glasova nakon prebrojanih 99 posto glasova, javio je Associated Press.

Mađarski socijalisti priznali su poraz na parlamentarnim izborima. "Ako se rezultati bitno ne promijene onda je jedna stvar jasna: mađarski socijalisti su izgubili izglede da vladaju", rekla je predsjednica stranke Ildiko Lendvai na konferenciji za novinare.

Jobbik, stranka krajnje desnice s proturomskim i ekstremno nacionalističkim programom dobila je 16,7 posto glasova, preko tri puta više nego bilo koja druga krajnje desna stranka otkako se Mađarska 1990. iz komunizma vratila u demokraciju.

Samo je još nova zeleno-liberalna stranka LMP sa 7,42 posto osvojenih glasova od onih do sada prebrojanih prešla prag od 5 posto neophodan za ulazak u parlament, javlja dpa.

Fidesz je za sada osvojio 206 od 386 zastupničkih mjesta u mađarskom parlamentu, socijalisti 28 a Jobbik 26 mjesta, navodi Reuters. Tko će dobiti preostalo 121 mjesto bit će odlučeno u drugom krugu izbora 25. travnja koji će se održati u okruzima u kojima ni jedan kandidat nije osvojio najmanje polovicu glasova.

Duže radno vrijeme birališta

Mađarsko Nacionalno izborno povjerenstvo je odlučilo u nedjelju navečer da će neka birališta ostati otvorena za glasanje dva sata dulje radi kasnog odaziva brojnih glasača, posebice u nekoliko okruga Budimpešte.

Birački uredi su za prvi krug parlamentarnih izbora trebali biti otvoreni od 6 do 19 sati po mjesnom vremenu.

Prema mađarskim tv kanalima nekoliko stotina birača nakon 21 sat još nije glasalo u šest od blizu 11.000 birališta.

Državno izborno povjerenstvo je ocijenilo da sve dok ima birača koji čekaju ispred birališta ne može obznaniti nikakve rezulatate.

Oko 8,3 milijuna birača bilo je pozvano u nedjelju izabrati 386 zastupnika parlamenta na četverogodišnji mandat. (hina/metro-portal)

11.04.2010. 23:19:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh